U četvrtak vrhunac toplinskog vala

23.06.2021.

19:11

Autor: Tanja Renko/M.M./DHMZ/HRT

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

Vruć i vrlo vruć dan je za nama, a u nekim je mjestima popodnevna temperatura dosegnula vrijednosti od 38 stupnjeva, kao primjerice u unutrašnjosti Dalmacije. 

Manje topao zrak koji se nalazi nad zapadnom Europom do naših će krajeva početi stizati tek u petak pa će u četvrtak istok Hrvatske biti pod najvišim, crvenim stupnjem upozorenja na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Najviša dnevna temperatura bit će između 35 i 38 stupnjeva. Prevladavat će sunčano vrijeme, no popodne je moguć lokalno jači razvoj oblaka, a s njima i poneki izraženiji pljusak.

U središnjim će predjelima dan također obilježiti iznadprosječna toplina. Poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak. Povremeno će biti male do umjerene naoblake i postojat će mala vjerojatnost za poneki pljusak, ponajprije na sisačkom području.

Najugodnije će se spavati, kao uvijek u vrijeme vrućina, u gorskim krajevima, dok će na sjevernom Jadranu noć biti topla i vrlo topla. Danju će posvuda biti pretežno sunčano uz temperaturu zraka u najtoplijem dijelu dana između 30 i 34 stupnja. Sredinom dana i popodne puhat će slab, u višem gorju i umjeren jugozapadnjak. More čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva bit će mirno ili malo valovito, kao i u većem dijelu Dalmacije, gdje su vrijednosti niže, oko 24. Pa će oni koji to mogu u njemu moći potražiti osvježenje s obzirom na to da će biti vruće, u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo vruće.

Sunčano i pravo ljetno vrijeme vladat će i na krajnjem jugu gdje će jutro biti tiho, a sredinom dana povjetarac s mora nekima će pružati skromno osvježenje.

Petak i vikend i dalje većinom sunčani i vrući, no temperatura, i noćna i dnevna, ipak će se u subotu i nedjelju neznatno sniziti s promjenom strujanja - zapuhat će bura i sjeverozapadnjak, većinom umjereni, no gdjegdje mogu biti i umjereno jaki.

Popuštanje toplinskog vala bit će izraženije na kopnu, počevši od petka, kada se povećava i vjerojatnost za lokalno izražene pljuskove, posebice u sjevernim kopnenim krajevima. Za vikend više neće biti opasnosti od toplinskog vala, no i dalje će u mnogim predjelima uz prevladavajuće sunčano vrijeme biti vruće, ali u subotu i dalje nestabilno.

Toplinski val koji je obilježio ovaj tjedan završit će u petak, no i dalje će u mnogim predjelima biti vruće, čemu se treba nastaviti prilagođavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!