Sunce se nebom šulja, ali nekima smeta rosulja

08.11.2020.

22:11

Autor: Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

I sljedećih dana stabilno - na Jadranu i u višem gorju sunčano te razmjerno toplo, a po nizinama osjetno hladnije, većinom uz maglu i niske oblake, ponegdje i izmaglicu, rosulju..
Nastavlja se stabilno vrijeme - a to u ovo doba godine po nizinama često znači maglu i niske oblake, ponegdje i dugotrajne, u utorak i srijedu većinom i cjelodnevne, uz izmaglicu i rosulju, kao što je bilo i tijekom ponedjeljka. Od četvrtka se značajno povećava vjerojatnost takvog stanja i na Jadranu. No, do tada će uz more, kao i u višem gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, podno Velebita samo ponegdje uz jaku buru s olujnim udarima.

U nastavku slijedi u ponedjeljak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i nova agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

I u utorak stabilno, ali posvuda ne i sunčano...

I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu dnevni hod temperature biti slabo izražen, uglavnom od 3 do 9 °C, jer će biti oblačno i maglovito, većinom uz rosulju, a vedro nebo vjerojatno će se vidjeti samo s vrhova Papuka, Psunja pa i Krndije.

Neznatno će zatopliti i u također prohladnim, oblačnim i maglovitim nizinama središnje Hrvatske, često i uz rosulju, pa budite dodatno oprezni u prometu. U gorju za mnoge povoljnije - suho, sunčano i toplije.

I u gorskom području i na sjevernom Jadranu bit će od cjelodnevne magle, oblaka i rosulje u nekim nižim dijelovima do pretežno sunčanog vremena u višem gorju i na moru, gdje je također moguća magla, ali samo ponegdje u noći i ujutro. Jaka bura s olujnim udarima puhat će pak na nekim lokacijama podno Velebita. Temperatura zraka ujutro najniža od -3 do 2 °C, uz more 7 do 12 °C, a poslijepodne najviša između 16 i 19 °C, u nekim gorskim kotlinama i samo oko 6 °C.

Temperaturnih jutarnjih "minusa" bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, na sinjskom području i ne samo pri tlu. I magla će nekima smetati, ali vjerojatno ne i pretežno sunčan dan s uglavnom slabim vjetrom i najvišom temperaturom zraka oko 20 °C, kao i većinom malo valovito more, koje će neke kupače mamiti i na vedrom jugu Hrvatske, gdje će se također nastaviti vedro i iznadprosječno toplo razdoblje.

I sljedećih dana razmjerno stabilno, ali...

I u srijedu još na Jadranu pretežno sunčano, uz maglu i poneki oblak uglavnom na sjeveru. Podno Velebita će bura oslabjeti, ali će još ujutro biti ponegdje jaka, na udare i olujna. Od četvrtka se pak uzduž cijeloga Jadrana, posebice sjevernog i srednjeg, znatno povećava vjerojatnost magle i niskih oblaka, ponegdje iz njih i rosulje.

Izmaglice i rosulje gotovo će svakodnevno biti i u gorju, a u ostalim će krajevima povremeno izostati, osobito u četvrtak, od kada su i u nizinama središnje i istočne Hrvatske moguća sunčana razdoblja i blagi porast dnevne temperature.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!