Sunce poput dara na dan Škabrnje i Vukovara

17.11.2020.

18:11

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Nakon stabilnije i mirnije, osobito na Jadranu i sunčanije srijede te većeg dijela četvrtka, tijekom kojih će po nizinama opet biti magle i niskih oblaka, ponegdje i dugotrajnih - slijedi nova promjena vremena...
23 cm snijega na Zavižanu i 104 litre kiše po četvornome metru u Krku samo su neke od "zanimljivijih" količina oborine ovoga ponedjeljka i utorka koje ovaj tjedan već čine znatno dinačnijim od prošloga, pri čemu se ne smije zaboraviti i na često jako jugo, te jaku i olujnu buru, ponegdje i s orkanskim udarima, kao i na više sunčanih sati ovoga utorka nego ukupno prošlih 9 dana po nizinama središnje Hrvatske. I to nije sve!

Nakon stabilnije i mirnije, osobito na Jadranu i sunčanije praznične srijede te većeg dijela četvrtka, tijekom kojih će po nizinama opet biti magle i niskih oblaka, ponegdje i dugotrajnih - slijedi nova promjena vremena s manje oborina nego prošlih dana, ali s većim padom temperature, te još jačim i dugotrajnijim vjetrom, posebice burom na Jadranu...


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Srijeda: barem djelomice sunčano, ponegdje magla, bura slabi...

dr. sc. Tanja Renko: "Magla ili niska naoblaka u srijedu ujutro prekrivat će većinu nizinskog područja istočne Hrvatske pa je svakako potreban oprez zbog smanjene vidljivosti i mokrih kolnika. Sunčanih će razdoblja biti u gorju, a sredinom dana i rano popodne i u nekim nizinama. Vjetar slab ili tiho. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj niski oblaci i magla ponegdje će biti i dugotrajniji, moguće i cjelodnevni, no u gorju je vrlo vjerojatan veći broj sunčanih sati. Noć će biti prohladna, uz najnižu temperaturu od 1 do 3 °C, a popodne će biti između 8 i 12 °C, ovisno o dugotrajnosti magle.

U gorju i na sjevernom Jadranu srijeda prevladavajuće sunčano, no po gorskim će kotlinama biti jutarnje magle, u Lici se ponegdje može i dulje zadržati. Umjerena i jaka, prijepodne podno Velebita na udare i olujna bura, s kojom će more biti malo do umjereno valovito, do večeri će uglavnom sasvim oslabjeti.

Nakon u utorak mjestimice obilne kiše u dijelu Dalmacije, srijeda donosi sasvim drugačiju vremensku sliku - obilje sunčana vremena. Ujutro će bura još mjestimice biti jaka, no popodne tek rijetko umjerena i na otvorenom će moru okrenuti na sjeverozapadnjak. Nakon svježeg jutra danju na suncu i ugodno toplo.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske - pretežno sunčano vrijeme uz slabu i umjerenu, ujutro ponegdje i jaku buru te najvišu dnevnu temperaturu većinom od 16 do 18 °C."

I u četvrtak još stabilno pa...

"Četvrtak će na Jadranu također biti sunčan i uz uglavnom slab vjetar. Noć i jutro bit će još malo svježiji, dok se dnevna temperatura neće mijenjati. S petkom stiže promjena čije će glavno obilježje biti vrlo vjetrovito vrijeme, uz jaku i olujnu buru te pad temperature. Kiše će biti rijetko, uglavnom ponegdje na sjevernom Jadranu i na otvorenom moru.

I u unutrašnjosti nakon stabilnog četvrtka uz često i dugotrajnu maglu i nisku naoblaku u nizinama, petak i subota vjetroviti i prohladni, mogli bismo reći i studeni jer će vjetar dodatno pojačavati osjećaj hladnoće. U petak će mjestimice biti kiše, a u višem gorju i snijega.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!