00:14 / 13.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Sunce na svakom molu, ali vjerojatno ne i u dolu

-

-

Foto: - / -

Za vikend još razmjerno stabilno, u nedjelju uz jačanje južine, a u ponedjeljak promjena!
I ovaj je petak - i bez meteoroloških nevolja kao prije 50 godina - za mnoge zbog koječega bio "Dan koji se pamti", iako nisu svi doživjeli da "Zora rudi, dan se bijeli" i zbog vidljivosti smanjene zbog niskih oblaka i magle nisu mogli "gledati sunce na istoku kako se budi... oblake i jutro u tisuću boja". No, oni na moru i u gorju imali su pretežno sunčano vrijeme, a i "Vesela je šokadija" bila, barem njezin dio, zbog ponekog provirivanja nebeskog plavetnila, nakon što se ujutro u magli čulo kako "Škripi đeram"...

Za vikend će biti podjednako, uz ipak malo veću vjerojatnost sunčanih razdoblja po svim nizinama unutrašnjosti, a na Jadranu uz nešto više magle i oblaka iz kojih je moguća rosulja, te u nedjeljno jačanje južine - najave znatnije promjene.

U ponedjeljak će diljem Hrvatske biti kiše, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u gorju će potkraj dana i u noći na utorak vjerojatno pasti i malo snijega. No, i bez njega vozačima na zimskim dionicama javnih cesta od nedjelje počinje obaveza zimske opreme.

Ograničenja u prometu bit će i zbog jake bure s olujnim udarima, od ponedjeljka navečer na sjevernom dijelu, a tijekom utorka i južnije. S burom slijedi razvedravanje i nova stabilizacija atmosfere, ali već od četvrtka je moguća nova destabilizacija...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.
Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

A povodom Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

I u subotu još stabilno, ali posvuda ne i uz sunčane sate

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.:"I subota će na istoku Hrvatske početi s maglom i niskim oblacima, a od sredine dana vjerojatno će biti i sunčanih razdoblja. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 8 do 12 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro oblačno i maglovito, a od sredine dana raste vjerojatnost za sunčana razdoblja, koja će biti češća u višim predjelima. Poslijepodnevna temperatura ovisit će o zadržavanju magle i niskih oblaka.

U nizinama gorskih krajeva također postoji vjerojatnost da se magla i niski oblaci zadrže veći dio dana, dok će u višim područjima biti obilje sunca. Magle će biti i u unutrašnjosti Istre, ponegdje i na sjevernom Jadranu, a danju promjenljiva naoblaka, mjestimice uz mogućnost za vrlo malo kiše. Uz slab  vjetar dnevna temperatura na moru oko 16 °C, u gorju od 8 do 13 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali u unutrašnjosti ujutro valja računati na maglu. Uz slab vjetar i mirno ili malo valovito more poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom između 15 i 19 °C.

Ugodno toplo uz najviše sunca bit će na jugu Hrvatske također uz slab vjetar promjenljiva smjera."

U nedjelju južina, pa promjena

"U nedjelju u unutrašnjosti još bez znatnije promjene - ujutro mjestimice magla i niski oblaci, a danju  uz umjeren jugozapadnjak raste vjerojatnost za sunčana razdoblja. Ipak, malo kiše može pasti u gorskim krajevima, a kiša će biti češća, mjestimice i obilnija početkom sljedećega tjedna. Potkraj ponedjeljka uz zahladnjenje u višem gorju može biti i snijega. U utorak smirivanje vremena uz razvedravanje.

I na Jadranu će u ponedjeljak biti mjestimice obilnije kiše i pljuskova uz jako jugo koje će navečer na sjevernom dijelu okrenuti na jaku i olujnu buru te se u utorak proširiti na cijelu obalu uz razvedravanje. No, u nedjelju još djelomice sunčano, na sjeveru i uz mjestimičnu maglu, a ponegdje i malo kiše.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!