Sunčano vrijeme i prava ljetna vrućina

25.06.2022.

23:31

Autor: HRT/DHMZ

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednji tjedan u lipnju donosi u unutrašnjost pretežno sunčano vrijeme i pravu ljetnu vrućinu. Osim nedjelje lokalni pljuskovi i grmljavina bit će vjerojatniji u utorak i srijedu. Dnevna temperatura zraka će rasti i približiti se 35 stupnjeva, a u nekim ih mjestima i premašiti, osobito u utorak koji će vjerojatno biti najtopliji dan. I na moru će iznadprosječna vrućina obilježiti posljednje dane lipnja. Prevladavat će sunčano, u pojedine dane čak i vedro bez ijednog oblaka na nebu. Tople i vrlo tople noći pružat će slab predah od dnevne žege, a tijekom dana osvježenje će povremeno donositi umjeren vjetar s mora, sredinom tjedna prolazno i sjeverozapadnjak, a zatim i jugo.


Pljuskovi će biti više iznimka nego pravilo jer će u polju malo povišenog tlaka pritjecati sve topliji i vlagom siromašniji zrak. Stoga će nedjelja na istoku biti sunčanija i stabilnija. Popodne se mjestimice očekuje umjeren razvoj oblaka pa postoji mala mogućnost za lokalni pljusak, uglavnom na planinskom području i u požeškoj kotlini. Vjetar će većinom biti slab.

Danju će biti vruće i sparno uz temperaturu oko 32. Vruće će biti i u središnjim predjelima uz dnevnu temperaturu od 31 do 33 stupnja. Prevladavat će sunčano, popodne s malom i umjerenom naoblakom, a mogućnost za pljusak bit će još manja nego u Slavoniji.

I na zapadu zemlje nedjelja će proteći uz sunčano vrijeme, na Jadranu i vedro. Popodne će zbog zagrijavanja na kopnu biti više oblaka, a mala mogućnost za pljusak postoji u unutrašnjosti Istre. Vjetar će ujutro biti slab, sredinom dana i popodne umjeren jugozapadni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 30 do 33, u višim predjelima malo niža.

Nedjelja će u Dalmaciji biti sunčanija od subote, pa će vrijeme uglavnom biti vedro. Popodne će uz obalu zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Noć će biti topla, a dnevna temperatura porast će na 31 do 34 stupnja. I na jugu zemlje sunčano. Nakon tople noći danju će biti vruće uz temperaturu oko 32 stupnja. Popodne će zapuhati umjeren zapadni i jugozapadni vjetar koji će mjestimice ublažiti osjet vrućine. Na kopnu će novi tjedan biti u znaku iznadprosječne topline koja može djelovati na zdravlje.

Temperatura zraka znatnije će porasti, pa čak i po kotlinama gorske Hrvatske prelaziti 30 stupnjeva. Prevladavat će sunčano vrijeme, a u utorak i srijedu ipak postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove. I na Jadranu će na snazi biti upozorenje na vrućine. Noći će biti tople i vrlo tople, a porast će i dnevna temperatura. Poslijepodne će umjeren zmorac i jugoistočnjak duž obale donositi svježiji zrak s mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!