09:27 / 20.10.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Stalno se vrijeme ustalilo, ali svima nije baš milo

-

-

Foto: - / -

I u srijedu će prevladavati sunčano, uz jačanje južine i porast dnevne temperature zraka, ali će ujutro još u većini krajeva biti svježe, ponegdje uz maglu, pri tlu i slab mraz.
"Stalno" se vrijeme ustalilo, "anticiklonalna" je prilagodba i parafraza poznate izreke pokojnog mr. sc. Dražena Glasnovića, kojem je u ponedjeljak bila već 17. godišnjica kako ne "vedri i oblači".  I tako razmjerno stabilno vrijeme zadržat će se do vikenda, iako već tijekom srijede uz jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, pri čemu će tlak zraka padati zbog dolaska osjetno toplijeg zraka.

Stoga će magle i mraza biti još samo ponegdje, uglavnom u srijedu ujutro, pa se valja nadati da će - unatoč jačanju južine - prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, kao i dani poslije - proći uz manje prometnih nesreća nego što ih je bilo prošlih dana. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka, i to u mnogim kopnenim krajevima kao ne baš često u ovo doba listopada. Povremeno više oblaka bit će osobito na širem riječkome području, gdje je moguća i poneka kišna kap.

Potkraj petka, te posebice tijekom vikenda, vjerojatno i početkom novoga tjedna, diljem će Hrvatske biti promjenjivije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, opet češću i obilniju na Jadranu i krajevima uz njega. Noći i jutra bit će i dalje razmjerno topli, ali će dnevna temperatura zraka od nedjelje ponovno biti niža. Osim pada najviše dnevne temperature dojmu svježine pridonosit će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana i bura...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Srijeda: većinom sunčano i toplije, uz jačanje južine

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu na istoku Hrvatske pretežno sunčano i danju toplije nego u utorak. Ujutro mjestimice magla, a ponegdje je moguć i slab mraz. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla ili niska naoblaka. Zapuhat će umjeren, sredinom dana i poslijepodne i jak, na udare i olujan jugozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano. Uz povremeno umjerenu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše, i to uglavnom na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Ujutro moguća mjestimična kratkotrajna magla. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, u gorju i jak. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna od 15 do 17 °C, na moru između 17 i 20 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. U noći i ujutro ponegdje moguća kratkotraja magla ili sumaglica. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, uz obalu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. U noći i ujutro uz obalu burin, a zatim slabo do umjereno jugo i južni vjetar."

Do vikenda još razmjerno stabilno i toplo, zatim...

"Do vikenda na Jadranu obilje sunčanog i ugodno toplog vremena, ali u petak na sjevernom dijelu uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti malo kiše. U subotu postupno oblačnije, do kraja dana mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jugo.

U unutrašnjosti idućih dana većinom stabilno - prevladavat će suho i sunčano, uz izraženu južinu. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u porastu pa će najviša dnevna biti uglavnom oko 20 °C ili malo viša.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!