08:53 / 18.10.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Stabilno vrijeme kreće, ali mraz "napada" cvijeće

-

-

Foto: - / -

Početkom ovoga tjedna prevladavat će sunčano, uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra još biti prilično svježa, na kopnu često uz mraz pri tlu. U prometu je nužan oprez i zbog magle.
U noći sa subote na nedjelju oblaci su još onemogućavali znatnije ohlađivanje pa je mraza pri tlu bilo samo ponegdje, rijetko, ali sljedećih će noći u većini krajeva biti više vedrine pa će i jutarnji mraz početkom novoga tjedna biti češći i jači. Baš kao i magla.

Odlika prilično stabilnih vremenskih prilika bit će i pretežno sunčano vrijeme, uz koje će najviša dnevna temperatura zraka biti u svakodnevnom porastu. Štoviše, s jačanjem juga, te osobito na kopnu jugozapadnjaka, ponovno će biti iznadprosječno toplo za doba godine. S južinom će i jutra od srijede biti osjetno toplija nego u ponedjeljak i utorak, a i magla će većinom izostati. Do vikenda, uz samo prolazno više oblaka, poneka kišna kap moguća je uglavnom na dijelu sjevernog Jadrana i gorske Hrvatske. No, za vikend se diljem Hrvatske znatno povećava vjerojatnost ponovno oblačnijeg, kišovitijeg i hladnijeg vremena...

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog "O Zemljinom klimatskom pulsu", u kojem su govorili znanstvenici akademik Mirko Orlić, prof. dr. sc. Ljubo Barbić i Vedran Kojić, mag. appl. chem., te maslinar Ive Miškov.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Ponedjeljak većinom sunčan, ali ujutro na kopnu česta magla, pri tlu i mraz

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Ujutro će mjestimice biti slabog mraza te magle, osobito u Posavini. Poslijepodne povremeno umjeren jugoistočni vjetar uz najvišu temperaturu oko 15 °C.

Češća će magla ujutro biti u središnjoj Hrvatskoj, uz mjestimičan mraz. Danju pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu između 14 i 16 °C.

Najhladnije jutro bit će u gorskim krajevima, uz temperaturu između -1 i 2 °C. Nakon jutarnje magle bit će većinom sunčano, kao i na sjevernom Jadranu, gdje također nije isključena mogućnost magle. Vjetar slab, uz obalu ujutro bura, danju prema otvorenome moru sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura u gorju oko 14 °C, na moru do 17 do 20 °C.

Na srednjem Jadranu sunčano uz slab vjetar - ujutro burin, danju sjeverozapadnjak. U unutrašnjosti Dalmacije ujutro je moguća magla, a i jutro će biti svježe pa nije isključena pojava slabog mraza pri tlu. Uz obilje sunca poslijepodnevna temperatura posvuda između 18 i 21 °C.

Ni na jugu Hrvatske neće biti oblaka pa će temperatura zraka porasti od jutarnjih 11 do 13 °C na poslijepodnevnih oko 20 °C. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju do umjeren sjeverozapadni vjetar uz malo, prema otvorenom i umjereno valovito more."

Do vikenda stabilno...

"Sunčano uz slab vjetar bit će na Jadranu i u utorak, a od srijede će vjetar okrenuti na jugozapadni, ponegdje i jugoistočni. Pritom će više oblaka biti na sjevernom dijelu, gdje može pasti i vrlo malo kiše. Jutra će postupno biti toplija, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati.

Na kopnu će u utorak ujutro mjestimice biti magle i slabog mraza, a danju će prevladavati sunčano. Od srijede pretežno sunčano i osjetno toplije, i ujutro i danju, jer će zapuhati umjeren do jak jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!