23:20 / 31.10.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Stabilno i dalje, gdjekad i za laganije "halje"

-

-

Foto: - / -

I početkom novoga tjedna stabilno vrijeme, ali to u ovo doba godine ne znači posvuda i sunčano. Dapače...
Početkom novoga tjedna nastavlja se stabilno vrijeme, ali to u ovom dijelu godine posvuda ne znači suho, sunčano i iznadprosječno toplo. Dapače. Po nizinama unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana i sljedećih je dana velika vjerojatnost dugotrajne magle i niskih oblaka, uz koje će biti razmjerno svježe.

U srijedu i četvrtak posvuda oblačnije i vjetrovitije, u većini kopnenog područja uz mogućnost mjestimične rosulje i slabe kiše. Puhat će često umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, uglavnom na sjevernom dijelu mjestimice s olujnim udarima.

Od petka se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske ponovno sunčanije i mirnije vrijeme, ali u većini unutrašnjosti uz mogućnost jutarnjog mraza.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i nova agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Ponedjeljak: stabilno, ali posvuda ne i sunčano

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano. Ujutro i prijepodne mjestimice magla i niski oblaci, a više sunčanih razdoblja očekuje se sredinom dana i poslijepodne. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u početku magla i niska naoblaka, koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana. Sunčanih razdoblja bit će više poslijepodne te u višim predjelima. Temperatura podjednaka kao na istoku, ali u mjestima s dugotrajnom maglom niža.

Magle i niskih oblaka bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju. Ponegdje će se i dulje zadržati, osobito na zapadnoj obali Istre te po gorskim kotlinama. Vjetar uz obalu većinom slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna većinom od 15 do 18 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano i još malo toplije. Ponegdje može biti magle ili sumaglice, i to većinom na sjevernom dijelu i u njezinoj unutrašnjosti. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni, a more mirno ili malo valovito.

Ugodno toplo uz većinom sunčano vrijeme bit će i na jugu Hrvatske. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni."

I u utorak stabilno, pa sredinom tjedna oblačnije, vjetrovitije...

"U utorak u unutrašnjosti magla i niski oblaci uglavnom ujutro i navečer. U srijedu i četvrtak većinom tmurno i oblačno tek ponegdje uz malo kiše ili rosulje. Zapuhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz pad temperature zraka.

Na Jadranu idućih dana stabilno - barem djelomice sunčano, no u utorak na sjevernom i srednjem dijelu mjestimice uz maglu i niske oblake. U srijedu i četvrtak oblačnije, osobito na sjevernom dijelu, ali uglavnom suho. Vjetar u utorak većinom slab, a u srijedu će na sjevernom dijelu zapuhati mjestimice umjerena bura, koja će se do kraja dana proširiti i na srednji Jadran, a u četvrtak će ponegdje biti i jaka.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!