23:01 / 10.11.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Stabilne meteoprilike, ali i ne samo suhe slike

-

-

Foto: - / -

I u nastavku će ovoga tjedna i početkom novoga na vrijeme u Hrvatskoj i bližoj okolici djelovati polje visokog tlaka zraka, ali će meteorološka obilježja ipak biti malo drukčija nego prošlih dana...
I u nastavku će ovoga tjedna i početkom novoga na vrijeme u Hrvatskoj i bližoj okolici djelovati polje visokog tlaka zraka, ali će meteorološka obilježja ipak biti malo drukčija nego prošlih dana - nekima bolja, nekima baš i ne.

Premda će i
po nizinama unutrašnjosti i dalje biti česte magle i niskih oblaka - povećat će se vjerojatnost i za sunčana razdoblja, barem kraća, oko podneva i u rano poslijepodne, pri čemu će se osjećati i blagi porast dnevne temperature zraka.

No,
na Jadranu i područjima uz njega vjerojatno će biti svježije, oblačnije i maglovitije nego prije, ponegdje i uz rosulju, osobito u četvrtak i petak gdjekad i zamjetniju kišu.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A povodom
Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

Četvrtak: promjenjivo, ponegdje malo kiše

Tomislav Kozarić, dipl. ing.:"Nakon nekoliko tmurnih dana s oblacima, rosuljom i maglom, u četvrtak bi se u Slavoniji, Baranji i Srijemu naoblaka trebala raskinuti i pojaviti se barem kraća sunčana razdoblja. U tom će slučaju jutarnja temperatura biti malo niža, a dnevna viša nego prošlih dana. Poslijepodne može pasti i malo kiše.

I u središnjoj Hrvatskoj bi zbog premještanja nestabilnijeg zraka po visini trebala oslabiti temperaturna inverzija te se barem nakratko raskinuti magla i niski oblaci uz pojavu sunca i malo višu dnevnu temperaturu zraka.

Isto vrijedi i za gorske predjele. Međutim, doći će i novi oblaci s kojima je ponegdje moguća kiša, ponajprije u Lici. A uz naoblačenje i na sjevernom Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, a ujutro lokalno može biti i magle. Vjetar uglavnom slab jugoistočni, u gorju jugozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene - u gorju danju toplije, a ujutro hladnije nego u srijedu.

Promjenjivo oblačno, ponegdje uz slabu kišu ili kratkotrajni pljusak - prognoza je za Dalmaciju. Ujutro može biti i magle, ponajprije u njezinoj unutrašnjosti, gdje će biti najsvježije. Danju temperatura malo niža nego u srijedu. Vjetar slab, a more mirno.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a navečer i u noći lokalno malo kiše, pa i u obliku pljuska. Vjetar slab."

I dalje razmjerno stabilno, ali...

"U nastavku tjedna u nizinama i kotlinama unutrašnjosti ponovno dugotrajnija magla i niski oblaci, koji se osobito na istoku mogu zadržavati i cijeli dan. O tome će ovisiti i temperatura zraka. U krajevima gdje će biti sunca, ujutro će biti hladnije, uz mogućnost slabog mraza, a danju toplije.

Slab vjetar i na Jadranu, pa i idućih dana može mjestimice biti magle, osobito u noćnim i jutarnjim satima. Uz promjenjivu naoblaku bit će djelomice sunčano, no moguća je ponegdje i rosulja ili slaba kiša, pogotovo u nedjelju na sjevernom dijelu. Najviše sunca i najtoplije vjerojatno će biti na jugu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!