19:10 / 28.10.2020.

Autor: Zoran Vakula

Stabilna atmosfera kao "meteobombonijera"

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana biti razmjerno stabilno vrijeme, ali to u ovo doba godine ne znači posvuda i sunčano. Dapače...
Zazivajući prestanak kišnog razdoblja, vjerojatno je malo tko priželjkivao oblačno, tmurno i maglovito vrijeme u većini kopnene Hrvatske, uz svakodnevno moguća, ali posvuda ne i sigurna djelomična razvedravanja. No, tomu se valja prilagoditi sljedećih dana, početkom novoga tjedna čak i ponegdje na Jadranu, posebice sjevernom. Do tada će na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre te u višem gorju biti sunčano, osobito u subotu čak i vedro, te iznadprosječno toplo, uz uglavnom slab vjetar... Za svakog ponešto, kao u kakvoj šarenoj "meteobombonijeri"...

U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Petak: na Jadranu većinom sunčano, a na kopnu oblačnije, uz maglu...

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dosta magle i oblaka, iz kojih nije isključena mogućnost mjestimične vrlo slabe oborine. Uz tiho ili samo slab vjetar najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 6 do 8 °C, a najviša, uz većinom sunčana razdoblja - 15 ili 16 °C.

Prosječne temperature zraka za kraj listopada bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također pretežno oblačno i maglovito vrijeme, s malo, ponegdje možda i nimalo sunčanih sati, te uz mjestimice moguću izmaglicu i rosulju.

I u gorju i unutrašnjosti Istre bit će magle i niskih oblaka, vjerojatno i mjestimice na moru zapadno od Istre. No posvuda će biti i sunčanog vremena, na sjevernom Jadranu čak i pretežno vedrog. Uz većinom slab vjetar more će biti mirno ili malo valovito, a temperatura zraka ujutro od 3 do 5 °C, uz more od 9 do 13 °C, poslijepodne između 19 i 21 °C, u gorju oko 16 °C.

U Dalmaciji još malo toplije te sunčanije nego tijekom četvrtka, ali u unutrašnjosti nakon i dalje većinom maglovitog i svježeg jutra. Samo će mjestimice, osobito prema valovitijem otvorenom moru, puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, a ujutro gdjegod uz obalu i bura.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano, te mnogima za kraj listopada ugodno toplo, uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar, koji će na otvorenome u noći i ujutro još biti jak, uz more ponegdje i valovito. Temperatura zraka ujutro između 12 i 15 °C, u unutrašnjosti i samo oko 9 °C, a poslijepodne 20 i 21 °C.

Sljedećih dana bez veće promjene, ali ipak...

U subotu će vjerojatno i u većini unutrašnjosti biti toplije, uz mnogobrojne sunčane sate. Od nedjelje opet svježije, pa i znatnije u područjima s dugotrajnom maglom i niskim oblacima, iz kojih je moguća i izmaglica, osobito početkom novoga tjedna u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, gdje se uz tiho ili samo slab vjetar već u nedjelju znatno povećava vjerojatnost magle i niskih oblaka, kojih će u ponedjeljak biti i južnije. No, uz barem malo Sunčevih zraka temperatura će biti barem oko prosječne za kraj listopada, a ponegdje i osjetno viša u pretežno vedru subotu. Stoga ne treba iznenaditi ako će biti i kupača u mirnom ili samo malo valovitom moru temperature još u mnogim mjestima oko 20 °C.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!