17:21 / 28.11.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijedi vrijeme svakojako, zadovoljan neće biti svak'o

-

-

Foto: - / -

Nakon mjestimice malo kiše, u unutrašnjosti i snijega - tijekom nedjelje sa zapada i sjevera slijedi razvedravanje. No, valja upozoriti na mjestimičnu poledicu na kopnu, te na često jaku i olujnu buru na Jadranu...
Nakon mjestimične kiše, u unutrašnjosti i snijega - tijekom nedjelje sa zapada i sjevera slijedi razvedravanje, pa će se nebesko plavetnilo ukazati i u većini nizina sjeverne Hrvatske. Osim mjestimične poledice u kopnenom području, na Jadranu valja upozoriti na često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima, osobito na sjevernom dijelu.

Razmjerno hladno bit će i u početkom novoga tjedna, na Jadranu uz slabljenje bure, ali po nizinama uz opet čestu maglu, u utorak ponegdje i dugotrajnu.

Od srijede ponovno posvuda oblačnije i vjetrovitije, uz povremenu kišu, na Jadranu mjestimice vjerojatno i obilniju, a u unutrašnjosti i snijeg, osobito u gorju...

Stoga i u agrometeorološkoj prognozi za nedjeljne "Plodove zemlje" Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a upozorava: "Ne dopustite iznenađenja sa zahladnjenjem, kao ni s obilnim količinama oborine, posebno ne snijegom, pod čijim teretom mogu nastati lomovi stabala ili ukrasnih grmova i živica, a uzduž Jadrana obavite zaštitu nasada od jakog vjetra pa i hladnoće. "

No, unatoč hladnijem prvom tjednu prosinca, tijekom kojega će ponegdje biti i snijega, već u njegovom drugom tjednu znatno se povećava vjerojatnost za u većini Hrvatske novo iznadprosječno toplo razdoblje koje će pridonijeti ostvarenju i od DHMZ-a "službene potvrđene" dugoročne prognoze za zimu 2020/21...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Nedjelja: u početku ponegdje kiša, snijeg, pa razvedravanje, uz buru...

Krunoslav Mikec, dipl. .ing.: "U prvom dijelu nedjelju Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, ponegdje uz mogućnost za slabe oborine, uglavnom u Posavini. Postupno razvedravanje u nekim predjelima već prijepodne, a sunčanih će razdoblja često biti i u drugom dijelu dana. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak, temperatura zraka od 1 do 6 °C.

Oblacima će nedjelja početi i u središnjoj Hrvatskoj, također mjestimice uz moguće slabe oborine. Potom sunčana razdoblja, posebno na sjeveru, uz ponegdje umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka ujutro oko 0 °C, a danju između 3 i 5 °C.

U gorju uglavnom od -2 do 2 °C. Uz to većinom oblačno sa slabim snijegom ili oborinom na granici snijega i kiše, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu vjetrovito s jakom i olujnom burom, posebno podno Velebita, gdje će stoga temperatura zraka biti niža nego drugdje na obali i otocima. Nakon oblačne noći i jutra od sredine dana pretežno sunčano.

Razvedrit će se i u dijelu Dalmacije, posebno na sjeveru. Prema  na otvorenom moru i na nekim otocima pak većinom oblačno, ponegdje uz malo kiše, glavninom u noći i prijepodne. Zapuhat će bura, umjerena i jaka, na udare ponegdje i olujna, a na jugu istočnjak. Najviša temperatura zraka oko 10 °C u unutrašnjosti te između 12 i 14 °C na obali i otocima.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz prevladavajuće oblačno vrijeme, mjestimice uz malo kiše, a puhat će istočnjak i bura, na udare ponegdje jaki pa i olujni te će more biti umjereno valovito i valovito."

Najprije barem djelomice sunčano, uz mraz, pa oblačnije, uz kišu, ponegdje i snijeg, buru...

"Početkom tjedna na kopnu barem djelomice sunčano, tijekom hladnih jutara s mjestimičnom maglom i mrazom. Prema kraju utorka jače naoblačenje, a u srijedu kiša i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača u gorju, moguće i u nizinama.

Na Jadranu u ponedjeljak sunčano, bura će oslabjeti, a u utorak porast naoblake, na jugu s jugom, na sjeveru burom. Vjetar će u srijedu ponovno biti jak te uz oblake treba računati na kišu, mjestimice i obilnu, poglavito u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!