S novim tjednom dolazi stabilnije i sunčanije vrijeme

10.04.2022.

18:37

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT

 Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT

Foto: HTV / HRT

S novim tjednom na kopno dolazi stabilnije i sunčanije vrijeme. U ponedjeljak će još na sjeveru biti umjerene naoblake, a ujutro osobito u gorju i jutarnjih minusa te slabog mraza. Idućih dana uz pritjecanje sve toplijeg zraka temperatura će porasti na ugodnih 20-ak stupnjeva. A potkraj tjedna moguće je opet malo svježije i nestabilnije uz poneki pljusak, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, gdje bi za vikend ponovno mogla zapuhati bura. No, veći dio tjedna proteći će uz uglavnom slab i ponegdje umjeren vjetar, jugoistočni i jugozapadni, ujutro i burin. Prevladavat će sunčano, sredinom tjedna s umjerenom naoblakom. Temperatura zraka postupno će rasti na vrijednosti primjerenije sredini travnja, čak i malo više.


Galerija
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRT
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRT

Nedjelja je protekla u znaku smirivanja nakon brze i intenzivne promjene vremena s kojom je stigao osjetno hladniji zrak. Stoga je i poslijepodnevna temperatura bila niža od jučerašnje, ponegdje i zamjetno, u Kninu čak 10 stupnjeva niža. Oslabio je i vjetar, posebice bura, koja je još do sredine dana pod Velebitom i u Dalmaciji puhala s olujnim i orkanskim udarima.

Sutra će pod sve jačim utjecajem anticiklone stizati topliji, po visini i manje vlažan zrak pa će na istoku zemlje prevladavati sunčano. Popodne uz dnevni razvoj, prolazno će biti umjerene naoblake. Vjetar slab, samo u Podunavlju umjeren sjeveroistočni. Jutro prohladno, ponegdje sa slabim mrazom, a dnevna temperatura porast će na 13 do 15 stupnjeva.

I u središnjim predjelima pretežno sunčano, a od sredine dana umjerena naoblaka nastala dnevnim razvojem. Vjetar slab, poslijepodne tek rijetko umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od -2 do 1, a dnevna od 14 do 17 stupnjeva. Na zapadu sunčano, u drugom dijelu dana u gorju te u unutrašnjosti Istre umjerena naoblaka.

Nakon jutarnje bure, prema otvorenome moru i jugoistočnog vjetra, danju će zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar. Ujutro u unutrašnjosti mraz uz -3 do -1 stupanj, a po kotlinama je moguća i magla. Dnevna temperatura uglavnom od 13 do 16.

Sunčano sutra i u Dalmaciji, a u unutrašnjosti popodne mjestimice s malom i umjerenom naoblakom. Ujutro će ponegdje puhati umjerena bura, zatim jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 15 do 17 stupnjeva. Ujutro u unutrašnjosti može biti slabog mraza. Još u noći i ujutro na jugu zemlje će puhati umjerena do jaka bura, a popodne okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

Prevladavat će sunčano, uz jutarnju temperaturu od 7 do 9, u zaobalju i nižu, a dnevnu od 15 do 17 stupnjeva. 

U utorak sunčanije i u sjevernijim kopnenim predjelima, a od srijede povremeno povećana naoblaka, uglavnom ona visoka, koja neće u većoj mjeri zastirati sunce. Vjetar većinom slab južnih smjerova. Temperatura zraka će rasti, osobito dnevna.

I na moru pretežno sunčano s malom, od srijede i umjerenom, visokom naoblakom. Povremeno će puhati umjeren jugoistočni vjetar, osobito prema otvorenom moru, a duž obale izmjenjivat će se burin i zmorac. Temperatura zraka u porastu.

Dakle, mirnije razdoblje koje dolazi donijet će podosta sunca, a ni svježina te mogućnost mraza neće dugo potrajati. Jer već od sutra stizat će sve topliji zrak, pa će danju sredinom tjedna ponovno biti ugodno i toplo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!