15:50 / 08.01.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys. - geophy., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Prvo od oborina predah pa zbog novih opet uzdah

-

-

Foto: - / -

U subotu u većini krajeva predah od oborina, ali od nedjelje opet kiša, na kopnu i snijeg.
"U subotu u većini krajeva predah od oborina.", najavljuje u svojoj prvoj večernjoj emisiji "Vrijeme" Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys., i nastavlja:

"Od nedjelje do utorka na kopnu će opet snijeg i novi snježni pokrivač, prema aktualnim prognozama najizgledniji u ponedjeljak. Prema sredini tjedna, unatoč smirivanju i vjetra i oborine, hladnoća će se nastaviti, a ujutro čak i pojačati. Na Jadranu će biti promjenjivo, povremenu uz kišu osobito u Dalmaciji. Ponegdje jaka bura ponajprije će na sjevernom dijelu Jadrana tijekom vikenda i početkom tjedna stvarati probleme u prometu, a u ponedjeljak bi mogla i nositi snijeg do obale. Od utorka smirivanje vremena, uz sve više mnogima priželjkivanih sučanih razdoblja."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, te posebno za Banovinu, gdje će ionako teško stanje dodatno pogoršati hladnoća i snijeg.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Prognoze Izidora Pelajića i drugih službujućih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Subota: promjenjivo, većinom suho, bura...

Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "I u subotu prijepodne će još u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, mjestimice u Posavini s maglom, a popodne su moguća sunčana razdoblja. Najniža temperatura od -3 do 0 °C, danju do 4 °C, a navečer najhladnije.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će najmanje oblaka biti na najhladnijem sjeveru, a najviše na području Banovine, moguće i uz povremenu maglu. Umjeren sjeveroistočnjak pojačavat će dojam hladnoće uz ionako relativno niska oko 3 °C.

Snijeg će povremeno i dalje padati u gorju, uz temperaturu ispod 0 °C. Promet će ponegdje na sjevernom Jadranu otežavati jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita, a prema otocima umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C, danju oko 8 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, u većem dijelu ipak suho, s kišom na jugu tek krajem dana. Puhat će uglavnom umjerena bura, a temperatura će od jutarnjih 5 °C danju porasti do oko 11 °C. U unutrašnjosti hladnije pa će ujutro biti i slabog mraza.

Najpromjenjivije s najčešćom kišom i najtoplije bit će na jugu Hrvatske, gdje će bura većinom biti slaba do umjerena, more malo do umjereno valovito, a temperatura između 7 i 12 °C."

Sljedećih dana promjenjivo, uz nove oborine, na kopnu i "minuse"

"Novo jače naoblačenje krajem će nedjelje donijeti na kopnu nove oborine. Uz sve nižu temperaturu padat će uglavnom snijeg, osobito u ponedjeljak, kada bi ga moglo biti i u unutrašnjosti Dalmacije. U utorak smirivanje, a posebice izražena jutarnja hladnoća mogla bi se zadržati i do sredine tjedna, kada će sjeverac posve oslabiti.

Na Jadranu promjenjivo i relativno vjetrovito, mjestimice uz jaku, ponegdje moguće i olujnu buru - osobito na sjevernom dijelu, gdje bi u ponedjeljak mogla donositi snijeg i do obale. U Dalmaciji će kiša generalno biti učestalija, ikako barem za sada - ne i obilnija.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!