21:16 / 08.10.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Prvo lijepo, a onda...

-

-

Foto: - / -

U subotu će još biti većinom suho i barem djelomice sunčano, te razmjerno toplo, ujutro ponegdje uz maglu, ne samo po nizinama unutrašnjosti. Poslijepodne i osobito navečer sa zapada će dolaziti oblaci...
U subotu će još biti većinom suho i barem djelomice sunčano, te razmjerno toplo, ujutro ponegdje uz maglu, ne samo po nizinama unutrašnjosti. Poslijepodne i osobito navečer sa zapada će dolaziti oblaci iz kojih mjestimične kiše može biti uglavnom na sjevernom Jadranu i u području uz granicu sa Slovenijom.

Od nedjelje slijedi za mnoge nepovoljnije vrijeme - promjenjivo i svježije, s često kišom, povremeno i obilnim pljuskovima s grmljavinom. Pritom će u većini Hrvatske vjerojatno najkišovitije biti u nedjelju, na istoku i jugu u ponedjeljak, te ponovno sredinom tjedna. Osim kiše, ponegdje mogućih bujičnih poplava, pa i tuče, na Jadranu će dodatne nevolje i ograničenja u prometu prouzročiti i često jak i olujan vjetar, i to već u nedjelju jugo na južnom dijelu, bura na sjevernom, kasnije i drugdje, a u novome će tjednu biti i tramontane i lebićade. Planirate li kroz gorsku Hrvatsku - imajte zimsku opremu jer će snijeg gotovo sigurno povremeno padati u višem gorju, a moguć je i u nižem. Uz sva ova upozorenja, nadam se da će i
HRT METEO aplikacija poslužiti za kvalitetne spoznaje o vremenu i prometu, te poticaj vozačima da i drugi tjedan za redom bude bez poginulih u prometu. No, o tome će više riječi biti u subotu poslijepodne u emisiji "Istrage prometnih nesreća".

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A zahvaljujući projektu Meteo Dinare i vrijednim meteoentuzijastima od ovoga petka svima su vidljivi i podaci mjerenja temperature i relativne vlažnosti zraka s novopostavljene amaterske automatske meteorološke postaje na Dinari/Sinjalu - najvišem vrhu u Republici Hrvatskoj.

O meteorološkim postajama i drugim meteopojmovima do početka "koronastanja" redovito se moglo čuti subotom na HR2 od 8,40 sati u "Školi meteoroloških pojmova", a od ove subote voditeljica i urednica Tina Koščec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a nastavljaju višegodišnju tradiciju.

A date li glas za hrvatske fotografije na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije (SMO) povećat će se vjerojatnost nastavka tradicije promocije Hrvatske u kalendaru SMO-a

U subotu još većinom suho i barem djelomice sunčano...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavati sunčano, u prvom dijelu dana povremeno s umjerenom naoblakom, pa će i jutro biti manje svježe nego u petak. Ujutro je ponegdje moguća magla.

Prije promjene vremena, u subotu će u središnjoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano, ujutro mjestimice i maglovito. Krajem dana porast naoblake, a zatim u noći ponegdje već moguće i malo kiše. Vjetar slab, a najviša dnevna temperatura oko 20 °C.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, uz više oblaka u drugom dijelu dana, osobito u noći kad će već biti kiše, najprije na sjevernom Jadranu, zatim i u gorju. Ujutro mjestimice magla, uglavnom po kotlinama. Vjetar slab, navečer jugo. Najniža temperatura od 5 °C u gorskim predjelima do 15 °C na obali.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ujutro ponegdje s maglom, koja je moguća i na obali. Vjetar slab sjeverozapadni i zapadni, a more mirno do malo valovito. Poslijepodne toplo s temperaturom između 21 i 24 °C.

Na jugu Hrvatske ponešto oblaka bit će ujutro i prijepodne, a zatim sunčano. Vjetar slab, more mirno do malo valovito, a najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 24 °C. Najniža jutarnja između 11 i 16 °C."

Od nedjelje kišovito, razmjerno vjetrovito i svježe

"U nedjelju u unutrašnjosti sa zapada jače nablačenje s kišom, pogotovo u gorskim predjelima i obilnijom. Uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar će zahladiti, a u najvišem gorju moguće su i snježne pahulje. U prvim danima novog tjedna pretežno oblačno, povremeno s kišom, najčešće u istočnoj Hrvatskoj,  te i dalje svježe, uz umjeren sjeverni vjetar.

Do kraja vikenda će oblaci s kišom i grmljavinom zahvatiti cijeli Jadran, a obilne oborine će biti osobito na sjevernom dijelu. U ponedjeljak će obilnije kiše biti na jugu, dok će na sjeveru prestati uz djelomično razvedravanje. U utorak najmanje kiše. U nedjelju umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu će okrenuti na buru uz pad temperature. Zatim će se jaka bura i osvježenje postupno proširi duž cijele obale.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!