18:16 / 31.10.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Prvi je dan studenoga - uključite svjetla stoga

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana biti razmjerno stabilno vrijeme, ali to u ovo doba godine ne znači posvuda i sunčano. Dapače...
"I početkom studenoga bit će suho te razmjerno toplo, ali uz čestu, ponegdje i dugotrajniju maglu.", sažetak je prognoze dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, koja je pripremala subotnje emisije s meteorološkim sadržajem za HTV. Stoga će sljedeći dani biti mnogima znatno povoljniji od većeg dijela listopada - gotovo diljem Hrvatske, osim na jugu, razmjerno kišovitog, ponegdje čak i "ekstremno kišovitog", te prosječno toplog, po klimatološkim ocjenama ponegdje čak i "toplog".

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, a njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji. Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nedjelja stabilna, ali posvuda ne i sunčana

dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju će na istoku unutrašnjosti prevladavat će suho, ujutro i prijepodne ponegdje s maglom ili niskim oblacima, no bit će i sunčanih razdoblja. Temperatura zraka ujutro od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj dan će često početi s niskim oblacima i maglom, zbog koje vidljivost može biti i manja od 200 metara. U nekim će se predjelima niska naoblaka dugo zadržavati pa su sunčana razdoblja vjerojatnija u gorju, a u nizinama uglavnom sredinom dana i popodne.

Vjetar će izostati i u gorju pa će posebice u kotlinama biti magle i niskih oblaka. Sunčanih će razdoblja od jutra biti u višim predjelima, a sredinom dana bit će vjerojatna i drugdje. Duž obale i na otocima sjevernog Jadrana prevladavat će sunčano, no također uz lokalnu maglu u jutarnjim satima, vjerojatniju prema otvorenom moru i udaljenijim otocima.

Mjestimična jutarnja magla moguća je i na širem zadarskom području, no u Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme uz uglavnom slab vjetar. Temperatura zraka neće se znatno razlikovati od subotnje pa će danju biti ugodno toplo.

I na krajnjem jugu Hrvatske početak studenog u znaku sunčanog i razmjerno toplog vremena. U poslijepodnevnim satima prema otvorenom moru zapuhat će sjeverozapadnjak umjerene jakosti pa će more biti malo do umjereno valovito."

I dalje stabilno, ali...

"Početkom tjedna, zbog stabilnog i mirnog vremena, niski oblaci i magla duž obale bit će češći, posebice na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će na jugu biti više sunčanog vremena. Stoga će i najviša temperatura u predjelima s dugotrajnijim niskim oblacima biti malo niža. U srijedu pretežno sunčano, na sjeveru s umjerenom naoblakom, a zapuhat će i umjerena, prema večeri i jaka bura.

U kontinentalnom području ponedjeljak i utorak djelomice sunčano, no uz mjestimičnu jutarnju maglu i niske oblake, uz mogućnost rosulje, a temperatura zraka i dalje viša od uobičajene za doba godine. U srijedu jače naoblačenje s kojim će stići hladniji zrak, a ponegdje može pasti i malo kiše, posebice u gorju.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!