21:33 / 28.11.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Prvi će nas tjedan zime "darivati" koječime

-

-

Foto: - / -

"Novi tjedan na kopnu počinje prohladno, uz sunčana razdoblja, a zatim vrijeme kao da "zna" da s prosincem klimatološki počinje zima..."
"Novi tjedan na kopnu počinje prohladno, uz sunčana razdoblja, a zatim vrijeme kao da "zna" da s prosincem klimatološki počinje zima - u srijedu stiže snijeg, u četvrtak vjerojatno i kiša koja se može smrzavati na tlu. Nepovoljno će tada biti i za mnoge na Jadranu, uz često obilnu kišu, uz zahladnjenje na sjevernom dijelu i buru, možda i pahulje, a na jugu olujno jugo. No, prije toga, u ponedjeljak sunce, poslijepodne i slabija bura, pa u utorak naoblačenje...", sažeta je prognoza za sljedeće dane, koju je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a za kratku emisiju "Vrijeme", uoči Dnevnika u 19 sati. A na kraju dulje emisije "Vrijeme" u 20 sati upozorava: "u srijedu i četvrtak bit će mnogo opasnih pojava i na kopnu pravih zimskih uvjeta... Pratite razvoj situacije!"

I Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi za "Plodove zemlje" je upozorio: "Ne dopustite iznenađenja sa zahladnjenjem, kao ni s obilnim količinama oborine, posebno ne snijegom, pod čijim teretom mogu nastati lomovi stabala ili ukrasnih grmova i živica, a uzduž Jadrana obavite zaštitu nasada od jakog vjetra pa i hladnoće. "

No, unatoč ovakvom početku prosinca, već u njegovom drugom tjednu znatno se povećava vjerojatnost za u većini Hrvatske novo iznadprosječno toplo razdoblje koje će pridonijeti ostvarenju i od DHMZ-a "službeno potvrđene" dugoročne prognoze za zimu 2020/21...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Ponedjeljak: barem djelomice sunčano, jaka bura, ponegdje magla...

Tomislav Kozarić: "Posljednji dan studenoga u Slavoniji, Baranji i Srijemu obilježit će vrijeme podjednako nedjeljnom - promjenljivo oblačno, a ujutro lokalno moguća magla. Vjetar većinom slab sjeverozapadni. Ujutro malo hladnije s najnižom temperaturom od -3 do 0 °C.

Podjednako hladno ili uz koji stupanj nižu jutarnju temperaturu bit će u središnjoj Hrvatskoj. Magla bi ujutro mogla biti češća nego na  istoku. Danju uz promjenljivu naoblaku djelomice sunčano.

Na sjevernom Jadranu novi tjedan počinje sa suncem te umjerenom i jakom burom, u prvom dijelu dana podno Velebita i olujnom, uz moguće i jače valovito more. U gorskim predjelima umjereno do znatno oblačno, uz većinom slab vjetar. Bit će hladno, pogotovo ujutro - temperatura će se u gorju spustiti i do -4 °C, a na moru će biti od 3 do 7 °C.

U Dalmaciji u noći razvedravanje i u ponedjeljak sunčano. Puhat će umjerena, do sredine dana i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. More pritom umjereno valovito i valovito. Jutro hladnije od nedjeljnog, a najviša dnevna temperatura većinom između 9 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske lokalno i do 15 °C, a ujutro između 6 i 11 °C. Razvedrit će se i veći dio dana biti sunčano. Također umjerena i jaka bura, uz umjereno valovito i valovito more, slabjet će krajem dana."

U utorak oblačnije, ali još većinom suho, pa u srijedu snijeg, kiša, bura, jugo...

"U utorak u unutrašnjosti
ujutro veća vjerojatnost magle, a zatim postupno sve više oblaka. Krajem dana u gorju su već moguće i pahulje. Snijeg dolazi u srijedu, osobito u drugom dijelu dana u zapadnim krajevima, pri čemu su u Gorskome kotaru i Lici moguće i izraženije snježne oborine. U četvrtak po visini zatopljava pa će uz snijeg biti i kiše koja može stvarati poledicu, pogotovo u južnoj Lici i istočnim krajevima.

Na Jadranu u utorak bura prolazno slabija, a na jugu okreće na jugo. Pritom će doći i do naoblačenja, no veći dio dana još uglavnom suho. Zatim na Jadranu dva vrlo nepovoljna dana s vjetrom i kišom, često i obilnom. Uz jače zahladnjenje ponegdje na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istri može biti i susnježice i snijega. U Dalmaciji u četvrtak vjerojatno i grmljavina. Zapuhat će jaka i olujna bura, u Dalmaciji prolazno i istočnjak, a na jugu jugo. U četvrtak bura slabi, a jugo jača i temperatura u Dalmaciji raste.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!