00:15 / 11.10.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Promjenjiv tjedan: kišan, svjež, nekima i stresan

-

-

Foto: - / -

Vrlo promjenjivo vrijeme obilježit će tjedan, pri čemu će njegov početak biti i prilično svjež...
"Vrlo promjenjivo vrijeme obilježit će novi tjedan, pri čemu će njegov početak biti i prilično svjež. Kratak predah od kiše vjerojatan je u većini krajeva u dijelu utorka i srijede, zatim ponovno kiša, ali uz blagi porast temperature. Na Jadranu će probleme povremeno stvarati i vjetar, početkom tjedna bura i sjeverozapadnjak, a zatim opet jugo i jugozapadnjak.", sažetak je prognoze za sljedeće dane dr. sc. Tanje Renko, iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a u nastavku slijedi i njezina detaljnija prognoza po područjima.

Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Ponedjeljak: ponegdje kiša, moguće i obilnija, razmjerno svježe, na Jadranu i vjetrovito  

dr. sc. Tanja Renko: "Tijekom ponedjeljka u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. Osim što će biti kišovito, bit će i vjetrovito i svježe, uz temperaturu zraka između 8 i 12 °C.

Izraženijeg dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj pa pripremite toplu odjeću i obuću te rekvizite za kišu budući da će veći dio dana povremeno padati, a uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar bit će svježe.

O svježini govori i činjenica da je u gorju, uglavnom iznad 800-900 metara, uz kišu moguća i susnježica i snijeg, posebice u Lici, gdje će kiša biti češća. Na sjevernom će Jadranu uz jaku, podno Velebita i olujnu buru prevladavati suho vrijeme, a bit će i duljih sunčanih razdoblja.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno s povremenom kišom, prema jugu i čestom grmljavinom, pa će pasti i veća količina kiše, mjestimice i u samo nekoliko sati. Jaka i olujna bura prijepodne će puhati do Šibenika, a zatim će se polako širiti i na jug.

Na jugu Hrvatske veći dio dana puhat će jugo i južni vjetar, uz vrlo vjerojatne izražene pljuskove s grmljavinom te mjestimice i obilnom kišom, moguće i više od 60 litara po četvornom metru."

I sljedećih dana promjenjivo...

"Na krajnjem će jugu Jadrana još u utorak biti kiše, dok će drugdje na Jadranu prevladavati sunčano. Bura i sjeverni te sjeverozapadni vjetar brzo će poslijepodne slabjeti i okretati na jugo, koje će u srijedu donijeti oblake i kišu koja ponovno na prijelazu sa srijede na četvrtak može biti izraženija i obilnija.

Na kopnu će utorak biti u znaku smirivanja, a kratak predah od kiše u većini predjela bit će i u srijedu. Utorak će vrlo vjetrovit biti u istočnoj Hrvatskoj, a srijeda u gorju, kada će zapuhati jugozapadnjak s kojim će i temperatura malo porasti. Četvrtak ponovno posvuda vrlo promjenjiv.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!