23:17 / 18.11.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Promjena meteouvjeta - bura u prometu smeta

-

-

Foto: - / -

U petak opet promjena vremena, s kojom će u mnogim krajevima biti oborina, uglavnom u malim količinama, te jakog i olujnog vjetra, ali i razvedravanja, pa će od subote ponovno biti većinom suho te sve stabilnije i mirnije. No, za vikend će biti i hladnije, po nizinama unutrašnjosti uz mraz!
U petak opet promjena vremena, s kojom će u mnogim krajevima biti oborina, uglavnom u malim količinama, te jakog i olujnog vjetra, ali i razvedravanja, pa će od subote ponovno biti većinom suho te sve stabilnije i mirnije. No, često olujna bura, mjestimice na udare i orkanska, prouzročit će probleme u prometu i tijekom subote, gdjegod još i u nedjeljno jutro.

Za vikend će osjetno zahladnjeti pa će temperaturnih "minusa" u većini unutrašnjosti biti već u subotu, te posebice u nedjelju ujutro, a manjih i rjeđih i kasnije. Osim na mraz, od nedjelje će se opet po nizinama unutrašnjosti, osobito središnje i istočne Hrvatske, trebati prilagođavati i na maglu i niske oblake, dok će u južnijim krajevima te posebice u gorju i na Jadranu biti sunčano, u novome tjednu uz ponovni porast temperature na iznadprosječno visoke vrijednosti za ovo doba godine.


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Petak: vjetrovito, ponegdje oborine
  
mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno, mjestimice s kišom, osobito sredinom dana i poslijepodne. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, a najviša dnevna između 7 i 9 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u središnjo Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme. Ponegdje će biti kiše, uglavnom ujutro i prijepodne. Krajem dana djelomično razvedravanje sa zapada. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni.

U gorju i na  sjevernom Jadranu promjenjivo pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom. U najvišem gorju povremeno može biti susnježice i snijega. Glavnina oborina najvjerojatnije biti u noći i prijepodne. Duž obale će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska, pa će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Bit će problema i u cestovnom i u pomorskom prometu. Temperatura zraka u gorju od 3 do 6 °C, a duž obale između 9 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno i uglavnom suho, a malo kiše može pasti uglavnom prema otvorenom moru. Puhat će jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C, uz obalu između 9 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 17 °C.

Za sredinu studenoga ugodno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz najviše suhog i sunčanog vremena. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, koja će prema večeri još jačati."

U subotu razvedravanje, ponegdje još jaka i olujna bura, hladnije...

"U subotu u unutrašnjosti razvedravanje, ali i dalje vjetrovito s umjerenim i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom. U nedjelju i ponedjeljak barem djelomice sunčano, ujutro i prijepodne s maglom i niskim oblacima. Ujutro će mjestimice biti mraza, osobito u nedjelju.

Na Jadranu od subote pretežno sunčano uz postupan porast dnevne temperature zraka. Najviše sunčana vremena bit će u nedjelju, a u ponedjeljak mjestimice umjerena naoblaka.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!