22:16 / 05.11.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Pretežno vedra faza, ali pri tlu će ponegdje biti mraza

-

-

Foto: - / -

I sljedećih dana stabilno, na Jadranu i u višem gorju i sunčano, a po nizinama česta, ponegdje i dugotrajna magla i niski oblaci...
I sljedećih će dana u Hrvatskoj i okolici biti stabilno, na Jadranu i u višem gorju i sunčano te za doba godine mnogima ugodno toplo, uz obalu uz ponegdje umjerenu buru pa maestral.
Po nizinama unutrašnjosti će magla i niski oblaci biti česti, gdjekad i dugotrajni, te onemogućavati znatniji porast temperature, posebice početkom novoga tjedna, kada je i velika vjerojatnost izmaglice i rosulje. Valja upozoriti i na mjestimičan mraz, uglavnom pri tlu. A zbog te jutarnje temperature blizu 0 °C, kao i zbog skore zakonske obaveze zimske opreme i izbjegavanja gužvi kod vulkanizera - možda ne bi bilo loše sljedeće dane iskoristiti i za zamjenu ljetnih guma?!
O tome, kao i još ponekoj zanimljivosti iz svijeta meteorologije i posebice prometa detaljnije će biti u subotu poslijepodne u emisiji "Istrage prometnih nesreća".

A u nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Subota: većinom sunčano, ali ujutro na kopnu magla i niski oblaci

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu će nakon jutarnje, ponegdje i prijepodnevne magle, na istoku Hrvatske biti većinom sunčano. Poslijepodne će ponegdje zapuhati umjeren istočnjak i jugoistočnjak, uz koje će temperatura zraka porasti do 12, 13 °C. Ujutro pak, samo između 0 i 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro podjednako hladno, uz mogućnost mraza, a i dnevna će temperatura biti kao na istoku. Prvi dio dana obilježit će česta magla te niski oblačni sloj, a zatim uglavnom sunčano, osobito poslijepodne, kada će mjestimice u Podravini zapuhati umjeren jugoistočni vjetar.

Magle će u noći i ujutro biti u kotlinama Like i Gorskog kotara pa i u unutrašnjosti Istre, a zatim danju pretežno sunčano. Sunčano će prevladavati i na sjevernom Jadranu, gdje će još puhati bura, koja u prvom dijelu dana podno Velebita može imati jake udare. Najviša temperatura od 8 do 12 °C u gorju te između 17 i 20 °C na moru.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije od 18 do 22 °C. Subotu će obilježiti sunce i vedrina, samo mjestimice u unutrašnjosti ujutro s maglom. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure, danju sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje jugozapadni. More pritom malo do umjereno valovito."

I dalje stabilno, ali posvuda ne i sunčano. Ujutro ponegdje mraz!

"I u nedjelju ujutro u unutrašnjosti je moguć mraz. Uz to i magla, vjerojatno češća i dugotrajnija nego u subotu, a od sredine dana sunčanije. Početkom tjedna većinom oblačno i tmurno, ponegdje s rosuljom ili slabom kišom, poglavito potkraj ponedjeljka te u utorak.

Sunčanije će idućih dana biti u unutrašnjosti Dalmacije i posebice na Jadranu. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, početkom tjedna i bura, koja podno Velebita može biti jaka. Temperatura zraka neće se znatnije promijeniti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!