23:35 / 13.11.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Premda snijega još nema - obvezna je zimska oprema

-

-

Foto: - / -

U nedjelju južina, ponegdje već i kiša, koje će diljem Hrvatske biti u vjetrovitiji ponedjeljak...
Dok je u većini unutrašnjosti subota bila još jedan u nizu oblačnih, tmurnih i prohladnih dana, često i maglovitih, a mnogo oblaka bilo je i na većem dijelu Jadrana - na njegovom južnom dijelu dogodilo se izjednačenje jednog "toplinskog" rekorda. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku uz sunčano je vrijeme ova subota bila čak 28. dan u nizu s najvišom dnevnom temperaturom zraka 20,0 °C ili višom. Tako dugotrajno razdoblje s temperaturom 20 °C ili višom ovako kasno u godini dogodilo još samo od 18. 10. do 14. 11. 2018.!?

U nedjelju bi se taj rekord mogao čak i povećati, premda će oblaka na jugu biti više nego u subotu, a poslijepodne se povećava i vjerojatnost za kišu, koja će gotovo sigurno povremeno padati ponegdje na još oblačnijem sjevernom dijelu Jadrana, pri čemu će južina biti sve osjetnija. No, jačanje južnog i jugozapadnog vjetra po nizinama će povećati vjerojatnost za poneko sunčano razdoblje ili barem provirivanje nebeskog plavetnila između oblaka i magle.

U ponedjeljak će kiše biti gotovo posvuda. Štoviše, osobito će na Jadranu biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a nevolje će nekima stvarati i često jako jugo, na sjevernom Jadranu navečer bura. Vjerojatnost za snijeg u višem gorju se značajno smanjila u usporedbi s prošlim danima, ali se i dalje ne smije isključiti mogućnost za mjestimično lepršanje pahulja.
A uz snijeg ili bez njega - oni koji prometuju 
zimskim dionicama javnih cesta ne smiju zaboraviti na obvezu zimske opreme!

U utorak slijedi razvedravanje, na većini Jadrana uz jaku buru koja će oslabjeti u još stabilniju srijedu. U unutrašnjosti će biti mjestimičnog mraza, uglavnom pri tlu, a ponegdje vjerojatno i magle. Već od četvrtka povećava se vjerojatnost za novu promjenu vremena s kojom će od petka opet biti oborina...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a priprema za "Plodove zemlje".

A povodom Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

U nedjelju puno oblaka i magle, ponegdje malo kiše, južina

dr. sc. Tanja Renko: "I nedjelja će na istoku unutrašnjosti početi s niskim oblacima i maglom, a iako će kroz noć i jutro biti tiho, odnosno bez vjetra, popodne će zapuhati slab do umjeren jugoistočni vjetar s kojim će i porasti vjerojatnost za sunčana razdoblja i za višu dnevnu temperaturu.

I u središnjoj Hrvatskoj su sunčana razdoblja, osim u gorju, moguća i u nekim nizinama, vjerojatnije na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom, gdje će popodne zapuhati slab do umjeren južni vjetar. O tome će ovisiti i hoće li popodnevna temperatura biti koji stupanj viša od subotnje.

U gorskoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno, ponegdje i maglovito, a mjestimice je moguća i slaba kiša. Poslijepodne će u višim predjelima biti umjerenog južnog i jugozapadnog vjetra. Na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno, ujutro ponegdje i uz maglu, a tijekom dana će povremeno biti kiše. Puhat će slabo i umjereno jugo s kojim će more biti malo i umjereno valovito.

Umjereno jugo zapuhat će i u Dalmaciji, gdje će ujutro uz obalu još ponegdje biti slabog do umjerenog istočnjaka ili bure. Uz umjereno, mjestimice i pretežno oblačno vrijeme bit će i kiše, vjerojatnije na širem zadarskom području i na otvorenom moru. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, tek će jutarnja gdjegdje biti malo viša nego u subotu.

Na jugu Hrvatske je vjerojatnost za kišu najmanja, a i sunčanih bi razdoblja trebalo biti najviše pa će iz tog predjela stizati vijesti o temperaturi zraka oko 20 stupnjeva, kolika je još uvijek i temperatura mora, tijekom nedjelje većinom malo valovitog."

U ponedjeljak promjena pa...

"Uzduž cijeloga Jadrana bit će valovitije u ponedjeljak, kada će zapuhati i jako jugo s kojim će stići izraženija promjena, mjestimice i s jakim pljuskovima i grmljavinom, pa obilnu kišu možemo očekivati prvo na sjeveru Jadrana, prema večeri i u Dalmaciji. Zapuhat će bura u večernjim satima te će s njom početi razvedravanje, no na jugu će još u utorak ujutro pasti malo kiše. Bura će u srijedu postupno slabjeti, najprije na sjeveru.

Ponedjeljak će i na kopnu biti u znaku jače promjene te lokalno obilne kiše, ponajprije na zapadu. Na zadovoljstvo mnogih, utorak i srijeda bit će uglavnom suhi te uz sunčana razdoblja posvuda, no noći i jutra bit će svježiji pa je u zavjetrinama moguć i mraz.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!