11:35 / 03.11.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ponegdje hladnije, malo kiše, bura maglu briše

-

-

Foto: - / -

U srijedu i četvrtak posvuda oblačnije nego početkom tjedna, mjestimice s kišom, uglavnom u unutrašnjosti, gdje će i zamjetnije osvježiti. Bit će i vjetrovitije nego prošlih dana, posebice na Jadranu, gdje će mjestimice biti i olujnih udara bure...
U srijedu i četvrtak posvuda oblačnije nego početkom tjedna, mjestimice s kišom, uglavnom u kopnenom području, gdje će i zamjetnije osvježiti. Bit će i vjetrovitije nego prošlih dana, posebice na Jadranu, gdje će zapuhati umjerena, često i jaka bura, većinom na sjevernom dijelu na udare i olujna.

Od petka opet stabilnije i mirnije, osobito na Jadranu i u gorju i sunčanije, ali po nizinama unutrašnjosti česta magla, ponegdje i dugotrajnija. Valja upozoriti i na veliku vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, pa promislite o zaštiti lončanica i ostalog bilja osjetljivog na hladnoću, a i o izbjegavanju gužve kod vulkanizera te promjeni guma i prije zakonskog roka.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

U srijedu ponegdje kiša i svježije, na većini Jadrana bura...

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje sa slabom kišom. Ujutro u Posavini moguća i magla. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno oblačno s ponegdje malo kiše, a u početku će biti i magle. Zapuhat će umjeren, u najsjevernijm krajevima i jači sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C.

Na zapadu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, a uglavnom u gorskim predjelima mjestimice kiša, osobito u drugom dijelu dana. U noći i ujutro po kotlinama magla, a moguća je i na otvorenom moru. Vjetar na sjevernom Jadranu slab sjeverozapadni, a poslijepodne će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, uz porast valovitosti mora. U gorju svježije, a na moru podjednako toplo kao u utorak.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a u njezinoj unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Ponegdje može biti slabe kiše ili ponekog pljuska, uglavnom u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša temperatura većinom između 17 i 21 °C.

Na jugu Hrvatske također promjenjiva naoblaka, a većinom prema kraju dana mogućnost za lokalno malo kiše. U zaobalju ujutro može biti i magle. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, osobito na otvorenom moru, koje će biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura oko 20 °C."

I u četvrtak još ponegdje malo kiše, na Jadranu bure, pa stabilnije...

"U četvrtak na kopnu još ponegdje kiša, osobito na istoku, a vjetar umjeren sjeverni. U petak razvedravanje i slabljenje vjetra, a u subotu, nakon jutarnje magle i niskih oblaka, većinom sunčano. Dnevna temperatura još malo niža, a od petka i jutarnja, uz porast vjerojatnosti za slab mraza.

Na Jadranu u četvrtak vrijeme slično kao u srijedu, no bura će pojačati i proširiti se duž cijele obale, dok podno Velebita može biti i olujna. Od petka većinom sunčano uz slabljenje bure, a u subotu će biti i sjeverozapadnjaka. Dnevna temperatura bez veće promjene, na sjeveru niža, a ujutro postupno svježije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!