Ponedjeljak: sunčanije, uz puhanje popodne slabije

13.12.2020.

19:33

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

U novome tjednu vrijeme će biti znatno stabilnije nego u dosadašnjem dijelu prosinca, ali i dalje diljem Hrvatske ne sasvim suho. No, oborine gdje ih i kada bude - neće biti obilne... Jaka bura s mjestimice olujnim udarima puhat će uglavnom u ponedjeljak prijepodne.
Nakon razmjerno kišovitog dosadašnjeg dijela prosinca, štoviše - u mnogim mjestima jednog od najkišovitijih u povijesti mjerenja, ponegdje čak i rekordnog - u novome tjednu slijedi stabilnije vrijeme, iako diljem Hrvatske ne i sasvim suho. No, oborine gdje ih i kada bude - neće biti obilne.

U ponedjeljak će sunčano prevladavati na Jadranu i područjima uz njega, te u gorju sjevernijih krajeva, u čijim će nizinama biti magle i niskih oblaka, uz mogućnost mjestimične izmaglice, te mraza i poledice. No, sredinom dana moguć je i poneki sunčani sat - vjerojatnije u središnjoj Hrvatskoj, nego u istočnoj. Magla će vjerojatno biti i uz zapadnu obalu Istre, dok će na južnijem dijelu Jadrana još puhati umjerena i jaka bura, uglavnom prijepodne mjestimice i s olujnim udarima.

Od utorka manje vjetrovito te ponovno oblačnije, osobito na sjevernom Jadranu i u većini kopnenih krajeva, gdje će povremeno biti i maglovito, a rosulja i slaba kiša najvjerojatniji su u srijedu i četvrtak. U južnijim krajevima uglavnom suho, uz više sunčanog vremena.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, jednu od posljednjih koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U ponedjeljak razmjerno stabilno, ali posvuda ne i sunčano

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, ujutro i maglovito. Sunčana razdoblja moguća su poslijepodne ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Povremeno će biti umjerenog sjeverozapadnog vjetra, a temperatura zraka bit će ujutro oko 0 °C, danju oko 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro i prijepodne magla i niski oblaci, a zatim je velika vjerojatnost sunčanih razdoblja. Ujutro mjestimice može biti slabog mraza pri tlu, a dnevna temperatura bit će između 4 i 7 °C.

Hladno jutro uz mraz i u gorju te u unutrašnjosti Istre. Danju će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano, dok će u gorju nakon magle i niskih oblaka biti barem djelomice sunčano. U noći i ujutro još će puhati umjerena i jaka bura koja će postupno oslabjeti, a prema otvorenom okrenuti na sjeverozapadnjak. I more će se od valovitog smiriti na umjereno valovito. Danju malo toplije nego u nedjelju.

Pretežno sunčano bit će i u Dalmaciji, u unutrašnjosti uz hladno jutro i mjestimični slab mraz. Dnevna temperatura bit će između 10 i 15 °C. Umjerena bura i sjeverni vjetar okrenut će na sjeverozapadnjak koji prema otvorenome moru može biti i jak.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, a obilje sunca svakako će odgovarati stanovništvu na poplavljenom području. Uz obalu će puhati umjerena bura i sjeverni vjetar, prema otvorenom i sjeverozapadnjak, a dnevna temperatura bit će oko 15 °C."

Stabilnije nego u prošlom tjednu, ali...

"Sljedećih dana u unutrašnjosti niski oblaci, ujutro i magla, a danju će sunčanih razdoblja biti osobito u gorju. U srijedu mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom na zapadu. Danju ipak malo toplije.

Na Jadranu sljedećih dana barem djelomice sunčano, a uz više oblaka malo kiše može pasti uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetar će biti slab - bura i sjeverozapadnjak, od sredine tjedna i jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!