01:09 / 30.11.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ i Zoran Vakula

Počinje prosinac - zime donosilac

-

-

Foto: - / -

Početkom utorka još razmjerno stabilno, ali uskoro slijedi promjena - u srijedu i četvrtak često obilna kiša, ponegdje i snijeg, poledica, te osobito na Jadranu jak i olujan vjetar...
Kad već nije na svom početku, studeni je barem djelomično opravdao ime na kraju. Stoga će prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka klimatološku ocjenu "toplo" zaslužiti "samo" na većini Jadrana, dok će u ostalim hrvatskim krajevima biti "prosječno toplo". I pritom "suho" i "vrlo suho", na jugu čak i "ekstremno suho" - u Dubrovniku uz čak rekordno malu količinu oborine za studeni.

Početak prosinca u većini će Hrvatske biti suprotan. Na kopnu i sjevernom Jadranu razmjerno hladan, u srijedu i četvrtak uz kišu, u unutrašnjosti ponegdje i snijeg, osobito u gorju. Pritom stručnjaci DHMZ-a upozoravaju i na: "mogućnost mjestimičnih bujičnih i urbanih poplava te – u kombinaciji s jugom - plavljenja riva." A također i na: "olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu Hrvatske, te kišu koja se smrzava na tlu i stvara poledicu."

No, već tijekom petka slijedi smirivanje vremenom - većinom prestanak oborina, slabljenje vjetra i porast temperature, a za vikend novo jačanje juga i kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija...

Stoga će u većini Hrvatske "nalet zime" - hladnoće i snijega - biti samo prolazan i kratkotrajan, što je u skladu s dugoročnim prognozama za zimu, koja prema "klimatološkom kalendaru" traje od 1. prosinca do kraja veljače.

O jeseni i zimi

Dosadašnje izračune za zimu u petak su potvrdili i stručnjaci DHMZ-a. Ostvare li se dugoročne prognoze, što nije uvijek slučaj - i ova će zima biti barem prosječno topla. A takva je, uostalom, očekivano bila i jesen - prema preliminarnim analizama s meteoroloških postaja DHMZ-a službena klimatološka ocjena bit će od "normalna" u primjerice Gospiću do "vrlo topla" u Splitu i Dubrovniku, vjerojatno i još ponegdje.
I dok je količinu oborine za zimu nezahvalno prognozirati - tijekom jeseni je zabilježen i zamjetniji manjak u odnosu na prosjek, kao primjerice u Dubrovniku, ali i višak, primjerice u Kninu - dok je u većini Hrvatske ukupna sezonska količina oborine bila oko prosječnih višegodišnjih vrijednosti.

Oprez od utorka navečer do petka ujutro!

Ovo što slijedi
od utorka navečer do petka ujutro znatno će odstupati od prosjeka. Stoga je putovanja najbolje odgoditi za "mirnija" i manje "izazovna" vremena. A ako baš morate na put - obavezno imajte zimsku opremu, a i pratite aktualne informacije DHMZ-a i HAK-a u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Agrometeorološko upozorenje

A poljoprivrednicima je dobro poslušati upozorenja koja je Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a spomenuo u agrometeorološkoj prognozi za "Plodove zemlje": "Ne dopustite iznenađenja sa zahladnjenjem, kao ni s obilnim količinama oborine, posebno ne snijegom, pod čijim teretom mogu nastati lomovi stabala ili ukrasnih grmova i živica, a uzduž Jadrana obavite zaštitu nasada od jakog vjetra pa i hladnoće. "

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović i Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Utorak: u početku još stabilno, ali prema večeri oborine, jačanje vjetra...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "
U utorak prijepodne na istoku Hrvatske pretežno sunčano, mjestimice uz maglu, uglavnom u Posavini, a poslijepodne oblačnije, osobito u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Ujutro često mraz, uz jutarnju temperaturu zraka od -3 do 1 °C, a najviša dnevna oko 2 °C. 

Podjedna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz mraz i mjestimičnu maglu. Prevladavat će oblačno, prijepodne uz sunčana razdoblja.

Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno, prijepodne uz kraća sunčana razdoblja. U gorskim krajevima tijekom dana ponegdje može biti slabe kiše i rosulje, a navečer uz obalu mjestimice kiše. Ujutro i ponovo navečer puhat će jaka, na udare mjestimice i olujna bura.

U Dalmaciji djelomice sunčano, prijepodne uz dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru mjestimice i jako jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske najviše sunčana vremena, premda potkraj dana mjestimice umjerena naoblaka. Puhat će slabo i umjereno jugo."

Slijedi kiša, snijeg, jugo, bura pa stabilizacija...

"U srijedu u unutrašnjosti većinom oblačno s kišom, u gorju i snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Prema kraju dana susnježice i snijega može biti i u središnjoj Hrvatskoj, dok na istoku oborina ponegdje može i izostati. U četvrtak i dalje većinom oblačno sa susnježicom i snijegom, a moguća je i poledica zbog smrzavanja oborina na hladnom tlu. U petak postupno smirivanje i prestanak oborina, uz porast temperature zraka.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak većinom oblačno s kišom, često i u obliku pljuskova koje mjestimice može pratiti i grmljavina - u srijedu više na sjeverom dijelu, a u četvrtak na južnom. Pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji. U petak smirivanje, ali još u početku malo kiše na južnom dijelu. Puhat će umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu jaka i olujna bura koja će u četvrtak oslabjeti, a u petak vjetar posvuda slab.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!