21:09 / 25.11.2020.

Autor: Zoran Vakula

Petak još bez promjene pa dolaze okolnosti složene

-

-

Foto: - / -

Stabilno i razmjerno mirno još samo u petak, uz dosta sunčanog vremena na Jadranu, u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će po većini nizina ostati oblačno, tmurno i maglovito, uz mogućnost rosulje. Od subote promjenjivije, vjetrovitije...
Za razliku od prošlih prognoza, ova za sljedeće dane obiluje s "možda", "moguće" i "vjerojatno" jer uskoro nećemo imati ovako stabilnu atmosferu kao do petka. Sa sjevera će nam od subote do četvrtka sigurno dolaziti osjetno hladniji zrak, ali ne može se još pouzdano prognozirati kojim će putom krenuti ciklona iz zapadnog Sredozemlja. Dođe li nam bliže - evo nam zime i snijega i u većini nizina. No trenutačno je ipak vjerojatnije da će krenuti južnije, pa će oborina u Hrvatskoj i okolici biti uglavnom na Jadranu i područjima uz njega. Promjene su još moguće.

I premda se još ne zna koliko - vrijeme nam se sigurno mijenja. Stoga stabilno i razmjerno mirno još samo u petak, uz dosta sunčanog vremena na Jadranu, u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će po većini nizina ostati oblačno, tmurno i maglovito, uz mogućnost rosulje.

Od subote promjenjivije, uz povremenu kišu, te najprije jugo, zatim većinom još jaču buru, na kopnu i povremeni snijeg u gorju, možda i drugdje, ali i uz povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i u većini nizina...


U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

U petak još stabilno, ali ne i posvuda sunčano

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno i maglovito, uz mogućnost rosulje, a poslijepodne i mjestimičnog djelomičnog razvedravanja, pri čemu će temperatura zraka biti uglavnom od 0 do 5 °C. Toplije u većinom sunčanom gorju.

I u gorje središnje Hrvatske se može otići po "porciju" mnogima željenog D vitamina i više temperature nego u nizinama, gdje će se nastaviti prohladno i tmurno vrijeme, mnogima depresivno, uz samo malu vjerojatnost poslijepodnevnog ukazivanja sunca i nebeskog plavetnila.

Vedrina i sunce između oblaka, gdjegod i magle, vidjet će se na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. No, mjestimice je moguća i izmaglica i rosulja. Vjetar uglavnom slab, a temperatura zraka uz more ujutro najniža od 6 do 11 °C, poslijepodne najviša oko 14 °C, kao i u unutrašnjosti Istre, gdje će ujutro još biti "minusa". U gorju temperatura raznolika, ovisna o magli i oblacima, uz koje može cijeli dan ostati i samo oko 0 °C.

U Dalmaciji sunčanije, uz poslijepodnevnu temperaturu primjerenu dobu godine, ali u unutrašnjosti ujutro i dalje hladno, uz maglu. Vjetar slab pa će more biti mirno ili malo valovito.

Podjednako stabilno i na jugu Hrvatske, koje će i u petak biti naše područje s najviše sunčanih sati, te uz temperaturu zraka čak malo višu od prosječne za kraj studenoga.

Za vikend promjena!

Za vikend slijedi promjena, u unutrašnjosti najprije uz čestu kišu, od hladnije i vjetrovitije nedjelje povremeno ponegdje i snijeg, osobito u Gorskome kotaru i Lici, gdje je i najveća vjerojatnost tanjeg snježnog pokrivača. No, u sjevernim je krajevima moguće i djelomično razvedravanje, koje će pridonijeti jutarnjim temperaturnim "minusima", osobito u ponedjeljak.

I na Jadranu danju sve hladnije, ali za vikend još uz jugo razmjerno topla jutra, posebice u nedjelju na jugu. Pritom u subotu kiša češća na sjevernom dijelu, a u nedjelju na južnom, dok će se na sjevernom razvedravati uz jaku i olujnu buru, koja će tijekom vjerojatno najsunčanijeg ponedjeljka, puhati uzduž cijeloga Jadrana.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!