Pali 70 godina stari rekordi, a možda padnu i u danima pred nama

28.06.2022.

17:59

Autor: Izidor Pelajić/M.Š./HRT

Vremenska prognoza za 29.6.2022.

Vremenska prognoza za 29.6.2022.

Foto: HTV / HRT

Prvi ovogodišnji toplinski val u punom je naletu i mnogi su danas spas od vrućine potražili u klimatiziranom prostoru, hladu, rijeci ili moru. Vrućina - za ljetno doba sasvim očekivana, ali u lipnju rijetko kada ovako jako izražena. 

Naprimjer u Rijeci i Kninu u 70-ak godina mjerenja u lipnju temperatura nije bila viša od današnjih maksimalnih vrijednosti. Možda i još poneki rekord "padne" u danima koji dolaze jer iako nestaje pomalo stabilan utjecaj anticiklone i dalje se kod nas zadržava po visini podjednako vruć zrak. 

U srijedu tako uz malo više oblaka nego u utorak, na često sunčanom istoku, popodne postoji mala vjerojatnost za pljusak. Puhat će uglavnom umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Temperatura ujutro oko 20, a najviša dnevna od 34 do 36. 

Podjednako vruće bit će i u središnjim predjelima gdje uz lokalno jači razvoj oblaka poneki pljusak - iako rijedak - popodne može biti i izraženiji. Vjetar slab ili umjeren istočni i jugoistočni, a jutarnja temperatura oko 21.

Često sunčano, danju vruće, ali ne posve stabilno bit će i na zapadu. Sredinom dana uz više oblaka malo kiše ili poneki pljusak, osobito u gorju. 

Vjetar promjenjiva smjera, u gorju slab, duž obale danju do umjeren jugozapadni, ujutro ponegdje pod Velebitom i bura. Na otvorenom malo do umjereno valovitom moru i sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sjeverozapadnjak ponegdje i jak, duž obale ipak većinom tek umjeren vjetar s mora koji će donositi malo osvježenja tijekom još jednog pretežno sunčanog i vrućeg dana.  Nakon uglavnom tople i duž obale vrlo tople noći najviša dnevna temperatura većinom će biti od 32 do 36. 

Na pretežno vedrom jugu nastavak vrućina donosi i podizanje razine upozorenja na toplinski val na drugi od tri stupnja.

Neki će osvježenje potražiti u moru, neki možda na umjerenom jugoistočnom vjetru dok će dnevna temperatura rasti i do 35 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu većinom sunčano i vruće. Popodne postoji mala mogućnost za pljusak. Noćne temperature pretežno će biti iznad 20, a dnevne i do 36 stupnjeva. Malo manje vruće moglo bi biti za vikend kada će vjetar s jugozapadnog okrenuti na sjeveroistočni.

Na moru sunčano i vruće. Rijetki popodnevni pljuskovi uglavnom neće iz zaobalja silaziti do obale. Vjetar slab ili popodne umjeren s mora, a za vikend će zapuhati bura koja neće donijeti zamjetnije osvježenje.

Za događaje na otvorenome u srijedu, a i idućih dana, vrućina će vjerojatno biti veći izazov od povremene prijetnje kakvog popodnevnog pljuska na kopnu, pa stoga vodite računa o redovitoj hidratizaciji i primjerenoj zaštiti od sunca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!