Ovaj je tjedan zimi baš predan

12.01.2021.

15:06

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Premda će i sljedećih dana biti povremenog snijega - vjerojatno najčešće u četvrtak, kada su pahulje ponovno moguće i na Jadranu - zimski ugođaj ovoga tjedna još više će potvrđivati hladnoća i temperaturni "minusi"...
"Živimo u najhladnijem tjednu dosadašnjeg dijela zime. Promijeniti ga ne možemo, ali mu se možemo prilagoditi.", zaključuje po prvi puta u emisiji "Vrijeme" nakon večernjeg "Dnevnika" Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, i upozorava:

"U naše krajeva stiže novo zahladnjenje, pa će dani te osobito noći biti sve hladniji, uz poneki temperaturni "minus" vjerojatno čak i na dalmatinskoj obali. A koliki će gdje biti jutarnji minusi, ovisi o noćnoj vedrini. Dojam hladnoće pojačavat će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i mjestimice jaka bura. Povremenih oborina, većinom snijega, bit će do četvrtka, a prema kraju tjedna slijedi sunčanije vrijeme. No, u ponedjeljak će vjerojatno zapuhati jugo, donoseći oblake i oborinu, a i porast temperature."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija prognoza, koja se može naći i HRT METEO aplikaciji, zajedno s ostalim meteorološkim informacijama koje službenici DHMZ-a pripremaju za mnogobrojne medijske platforme HRT-a, uključujući i teletekst HRT-a. 
A u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda: djelomice sunčano, ali ponegdje i oborine, razmjerno hladno

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Srijeda će na istoku zemlje početi s promjenjivom naoblakom te s ponekom pahuljom snijega, a sunčanih će razdoblja biti više poslijepodne. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -5 do -3 °C, a najviša dnevna od 2 do 4 °C.

Promjenjive i povećane naoblake bit će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito prijepodne, kada je najizgledniji poneki pljusak snijega, pa i na potresom pogođenom području. Vjetar većinom slab, u Podravini umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od -6 do -3 °C, a dnevna od 1 do 3 °C.

Na zapadu promjenjivo, u gorju i pretežno oblačno, uz povremen slab snijeg. Poslijepodne posvuda sunčanije. Duž obale sjevernog Jadrana puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, popodne će okrenuti na buru te prolazno pojačati. Bit će hladno, ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre od -10 do -5 °C, na obali od -1 do 4 °C. Danju će temperatura porasti na -2 do 2 °C, a na moru na 6 do 10 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Nakon umjerenog sjeverozapadnjaka, popodne će zapuhati bura i sjeverni vjetar, mjestimice na udare i jaki. More malo i umjereno valovito, popodne u jačanju. Najniža temperatura od 1 do 6 °C, u unutrašnjosti od -5 do -3 °C, a najviša dnevna od 8 do 11 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz malo kiše prema otvorenom moru, a u zaobalju i snijeg. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a dnevna od 8 do 11 °C."

U nastavku tjedna razmjerno hladno, uz povremene oborine uglavnom još u  četvrtak

"U četvrtak će oborina na kopnu biti češća. Padat će većinom snijeg, a u unutrašnjosti Dalmacije susnježica. U petak i subotu barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti još niža.

Na Jadranu pretežno sunčano i postupno sve hladnije, stoga jutarnji 'minusi' neće biti rijetkost ni u Dalmaciji. U četvrtak oblačnije, mjestimice uz kišu, ponegdje čak i snijeg te prolazno pojačan vjetar.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!