21:41 / 02.01.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Od vremena - nema čega nema - svašta se "sprema"

-

-

Foto: - / -

U novome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - i "hladnog"...
U novome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - i "hladnog" - onog tijekom kojeg se temperatura zraka barem jednom tijekom dana spusti ispod 0 °C. Srećom za mnoge - vrlo je mala vjerojatnost "ledenih dani" - onih u kojima je najniža temperatura zraka niža od -10 °C - čak i u gorju, gdje će mjestimice potkraj sljedećega tjedna gotovo sigurno biti i "studenih dani" - onih tijekom kojih je i najviša temperatura niža od 0 °C...

Detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima, slijedi u nastavku. Za HRT ju je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak razmjerno toplo, većinom uz povremene oborine

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno i pretežno oblačno, ponegdje ujutro s maglom, a malo kiše može biti samo mjestimice. Uz uglavnom slab vjetar temperatura će zraka od jutarnjih -1 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, također u jutarnjim satima mjestimice s maglom. No, kiša je vjerojatnija nego na istoku, posebno u prvom dijelu dana. Temperatura zraka malo niža nego u nedjelju - od 2 do 6 °C.

U Lici i Gorskom kotaru uglavnom od -1 do 5 °C, uz oblake i povremenu kišu, u višim predjelima i susnježicu i snijeg. Na sjevernom će Jadranu biti sunčanih razdoblja, ali također ponegdje i kiše. Puhat će jugo i istočnjak, ponegdje bura, a u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak, posebno na otvorenome moru.

Promjenjive će naoblake biti u većem dijelu Dalmacije, gdje također valja računati na mjestimičnu kišu, uz jugo i istočnjak, koji ponegdje može biti jak. Poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura uglavnom od 10 do 14 °C, a u unutrašnjosti malo niža, uz mogućnost susnježice i snijega navečet u najvišim područjima.

Na krajnjem jugu Hrvatske povremeno kiša, a lokalno može biti i pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Puhat će jugo, mjestimice i jako, te istočnjak, a u drugom dijelu dana ponegdje jugozapadnjak i zapadnjak uz umjereno valovito i valovito more. Temperatura danju između 10 i 13 °C."

I sljedećih dana povremene oborine, na Jadranu i razmjerno vjetrovito

"U kopnenom će području i sljedećih dana biti većinom oblačno, gdjekad s maglom. Povremeno kiša, osobito od utorka navečer do srijede prijepodne. Pritom će u gorju biti i snijega uz stvaranje snježnog pokrivača, a pahulje su izgledne i u nekim nižim područjima. Nakon sredine tjedna vjerojatno će biti malo stabilnije, ali uz postupan pad temperature.

Na Jadranu povremeno kiša, posebno na prijelazu od utorka na srijedu, kada može biti izraženijih pljuskova te veće količine oborine. Puhat će umjereno i jako jugo, potom u srijedu jugozapadnjak, a od četvrtka sjeverozapadnjak i bura.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!