Od utorka do četvrtka vedro i vruće uz slab vjetar

06.07.2021.

22:57

Autor: Izidor Pelajić, mag.phys.-geophys, DHMZ, meteo.hr

Vrijeme

Vrijeme

Foto: HTV / HRT

Vedro i vruće uz slab vjetar najkraći je i najbolji opis vremena od utorka do četvrtka. Val vrućine s temperaturom mjestimice i preko 38°C prekinut će dolazak manje toplog i manje stabilnog zraka u petak. Kratki lokalni pljuskovi katkad s grmljavinom nekima će donositi olakšanje, a drugima samo sparinu jer će i dalje biti vruće - samo primjerenije srpnju. 

Manje vrući dani izgledni su i na Jadranu od petka, ali jutarnja se temperatura neće bitnije mijenjati. Kao ni većinom slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U subotu na sjevernom dijelu nakratko bura, u petak i četvrtak povremeno više oblaka, no ipak će prevladavati sunčano.


Vrućina i sparina obilježili su i ovaj sunčani dan, iako je sunce daleko od nas. Zapravo, na svom putu oko Sunca Zemlja je upravo danas na najvećoj udaljenosti, više od 150 milijuna kilometara. I dok Antarktika u polarnoj noći bilježi iznimnu hladnoću, sjeverna polutka koja je okrenuta prema suncu bilježi mnoge temperaturne rekorde.

I kod nas će pod djelovanjem ogranka anticiklone s juga dolaziti sve topliji i topliji zrak. Od sutra je u cijeloj zemlji na snazi upozorenje na toplinski val.

Istok će na vedrom nebu sunce grijati do 36°C. Vjetar će izostati, tek rijeko uz Dunav slab do umjeren i to promjenjiva smijera.

U središnjim predjelima sunčano. Noć će biti toplija od prošle i samo će nakratko biti ispod 20°C. Najviša dnevna od 34 do 36°C. Posve tiho ili vjetar slab, u Međimurju i Hrvatskom zagorju sredinom dana umjeren jugozapadni.

U gorju ujutro ugodnije nego drugdje, oko 16°C, ali i ondje danju vruće, a uz vrlo visok UV indeks valja ograničiti izlaganje suncu sredinom dana.

Na vedrom sjevernom Jadranu zapuhat će umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, duž zapadne obale Istre i južni. Najniža temperatura bit će od 19 do 24°C, a danju oko 32°C.

Još će vruće biti danju u Dalmaciji, u unutrašnjosti i do 37°C, malo ugodnije na obali i otocima gdje će puhati umjeren vjetar s mora. Noć će biti topla ili čak vrlo topla i ponegdje će jutarnja temperatura biti slična temperaturi mora, oko 25°C. More će biti mirno, samo na jugu malo, prema otvorenome moguće i umjereno valovito. Vjetar umjeren zapadni i sjeverozapadni, duž obale danju i jugozapadni. Uz obilje sunca temperatura će porasti do oko 33°C, u unutrašnjosti i više, a ni noćne vrijednosti mnogima neće dopustiti kvalitetan odmor.

Idući sunčani dani bit će još vrući, poglavito četvrtak. Zbog toplih noći toplinski val će se nastaviti i nakon subote unatoč nižoj dnevnoj temperaturi. Na sjeveru bi u petak uz više oblaka mogla pasti i poneka kap kiše, a u subotu će nakratko zapuhati bura. U četvrtak će na kopnu biti vrhunac ovog vala topline, od petka atmosfera manje stabilna pa osobito u nizinama unutrašnjosti može biti kraćih pljuskova, no ipak će sunčana razdoblja biti česta, a iako osjetno niža, dnevna temperatura ipak će biti oko ili iznad 30°C.

Dakle, iako daleko, sunce će idućih dana pošteno grijati pa bi čak i neki rekordi moglo biti ugroženi, ako ne i oboreni. U nadi da će uz dobru pripremu i ovaj toplinski val proći bez većih problema, strpite se do nekih manje vrućih dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!