20:26 / 11.11.2020.

Autor: Zoran Vakula

Oblaci, ali i malo sunca, nekima vrijednog k'o unca

-

-

Foto: - / -

I u petak će u Hrvatskoj biti dosta oblaka i magle, čak i na Jadranu, a osobito oko podneva u većini će krajeva biti i sunčanog vremena. Malo kiše može pasti uglavnom u noći i prijepodne na otocima.
"Dok jednom ne svane, drugom ne smrkne.", poznata je izreka koja nije uvijek povezana s meteorologijom, ali se djelomično može primijeniti za vrijeme u četvrtak jer se sunce nakon četiri dana pojavilo i u nekim nizinama sjeverne Hrvatske, dok je na većem dijelu Jadrana bilo mnogo oblaka, ponegdje i malo kiše. Prve nakon 15 suhih dana. Malo kiše mjestimice će još pasti u noći i prvom dijelu petka, a početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost obilnije kiše diljem Hrvatske. Štoviše, potkraj ponedjeljka u gorju može pasti i malo snijega.

No, prije te vjerojatno samo kratkotrajne promjene - do kraja ovoga tjedna prevladavat će suho, na Jadranu i uz njega i barem djelomice sunčano, a i u većini nizina sjeverne Hrvatske moguća su barem kratkotrajna provirivanja sunca između oblaka i magle, što će omogućiti i porast dnevne temperatura zraka.

I bez obzira na moguća oraspoloženja onih kojima smeta dugotrajno oblačno i tmurno vrijeme, te na ostvarivanje prognoza snijega u gorju potkraj ponedjeljka - planirate li voziti zimskim dionicama javnih cesta iskoristite sljedeće dane za pripremu zimske opreme. Obveza počinje u nedjelju.


U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A povodom Interlibera, ove godine samo virtualnog, djeluje prigodno podsjetiti i na knjige s meteorološkom tematikom. Možda neke potaknu na bavljenje meteorologijom, pa i studiranje na PMF-u?!

U petak oblaci, magla, ali i sunčana razdoblja

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ponovno magla i niski oblaci iz kojih je rijetko moguća rosulja, a sredinom dana u većini mjesta i sunčana razdoblja. Uz tiho ili slab vjetar najniža jutarnja temperatura bit će između 2 i 4 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C.

I u većini središnje Hrvatske jutro će biti svježije nego u četvrtak, a danju toplije, uz poneki sunčani sat. No, u noći i ujutro ponovno česta magla i oblaci.

Magle i oblaka bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom na otocima, gdje je i najmanja vjerojatnost sunčanih razdoblja. Temperatura zraka ujutro od 1 do 5 °C, uz more 7 do 12 °C, a uz barem malo sunca poslijepodne između 14 i 16 °C, u gorju oko 12 °C.

Većinom toplije nego u četvrtak, uz više sunčana vremena, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će također biti magle i niskih oblaka, a mogućnost za malo kiše postoji uglavnom na otocima.

Problema s vjetrovitim vremenom i valovitim morem neće biti ni na jugu Hrvatske, ali bi nekima mogla smetati smanjena vidljivost zbog oblaka, uglavnom na otocima i mjestimična kiša u prvom dijelu petka. No, poslijepodne će prevladavati sunčano, te i dalje za studeni mnogima ugodno toplo.

Za vikend još većinom suho, a u ponedjeljak...

Znatnije promjene temperature neće biti ni sljedećih dana, ali će se mijenjati količina oblaka i vjerojatnost kiše, koja u nedjelju postoji uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak je znatno veća posvuda. Ponegdje su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Promjenu vremena najavit će južina u nedjelju, a  već u ponedjeljak na sjevernom će Jadranu zapuhati bura.

I diljem unutrašnjosti u ponedjeljak velika je vjerojatnost kiše, te sve češćeg sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, uz koji će dolaziti hladniji zrak pa će do večeri u gorju, uglavnom višem, biti moguć i snijeg. No, tijekom vikenda još će prevladavati suho i stabilno, uz maglu i oblake, većinom i sunčana razdoblja.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!