18:42 / 16.12.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

O vremenu, kalendaru, a i 100 godišnjem "daru"

-

-

Foto: - / -

I u nastavku tjedna vrijeme bez znatnije promjene - u južnijim krajevima sunčanije, a u sjevernijima oblačnije i maglovitije, ponegdje uz povremene slabe oborine...
U četvrtak - na 100. godišnjicu objavljivanja prve vremenske prognoze za javnost u Hrvatskoj - vrijeme se neće znatno razlikovati od prošlih dana.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije, po mnogim nizinama središnje i istočne Hrvatske i potpuno oblačno. Ponegdje će biti i magle, a gdjekoju kišnu kap uočavat će uglavnom na sjevernom Jadranu.

Znatnije promjene neće biti ni do subote, osim što će se u većini unutrašnjosti povećati vjerojatnost za povremenu mjestimičnu slabu kišu i rosulju, a od nedjelje je, uz jugo, kiša moguća i na većini Jadrana...


I dok su još detaljnije prognoze od ove u današnje vrijeme dostupne kojegdje, pa i u mobilnim aplikacijama - između ostalih i u HRT METEO - od 17. 12. 1920. godine prve prognoze za javnost mogle su se pratiti samo u dnevnim novinama, izlozima njihovih redakcija i na meteorološkom stupu na Zrinjevcu u Zagrebu. I kao što je razlika u njihovoj dostupnosti u odnosu na prije velika - velika je razlika i u pouzdanosti prognoza nekada i sada, kao i u detaljnosti...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

Četvrtak: na jugu Hrvatske sunčano, sjevernije oblačnije...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Ni u četvrtak zbog niskih oblaka veći dio istočne Hrvatske vrlo vjerojatno neće vidjeti zrake sunca, a u prvom dijelu dana valja računati i na maglu ili barem sumaglicu, moguće i dosta čestu. Vjetra slab, a temperatura većinom od oko 1 °C ujutro do 5 °C  danju.

Kao i u srijedu, i u četvrtak u središnjoj Hrvatskoj poneka zraka sunca može mjestimice probiti kroz sloj niskih oblaka dok će sunčanih razdoblja biti u gorama. Pritom nizine bez vjetra, ponegdje uz maglu, osobito ujutro. Najniža temperatura od -1 do 2 °C, a najviša dnevna od 4 do 6 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, ponegdje uz maglu, osobito ujutro po kotlinama, a na moru mjestimice može biti i slabe kiše ili rosulje. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, na sjevernom Jadranu jugoistočni, uz mirno ili malo valovito more. U Lici ujutro treba računati na blage "minuse".

Zamjetnijeg vjetra i valova uglavnom neće biti ni u Dalmaciji, u četvrtak barem djelomice sunčanoj. Ponegdje je ujutro moguća magla, ponajprije u unutrašnjosti. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 10 °C na obali, u zaobalju oko 0 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar, a temperaturne prilike podjednake onima u većem dijelu Dalmacije. Uz sunce i dnevnu temperaturu malo višu od prosjeka za sredinu prosinca vrijeme će vjerojatno mnogima biti ugodno."

Ni u nastavku tjedna nema znatnije promjene

"Podjednako će se na Jadranu zadržati do kraja tjedna. Pritom uglavnom na sjevernom dijelu mjestimice može biti magle i povremene rosulje ili slabe kiše, najvjerojatnije u nedjelju, kada će ponegdje zapuhati umjereno jugo.

Ni na kopnu se idućih dana vrijeme gotovo uopće neće mijenjati - niski oblaci, tmurno i maglovito, povremeno s rosuljom. Sunčanih razdoblja uglavnom će biti samo u gorju, dok će u unutrašnjosti Dalmacije prevladavati sunčano.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!