Novi tjedan počinje uz oblačnije, kišovitije i svježije vrijeme

04.07.2021.

21:54

Autor: dr.sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ, meteo.hr

dr.sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ, meteo.hr

dr.sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ, meteo.hr

Foto: HTV / HRT

Novi tjedan na kopnu će početi uz oblačnije, kišovitije i svježije vrijeme. No već u ponedjeljak popodne oblaka i kiše bit će sve manje. A od utorka opet većinom sunčano, suho i vruće, sredinom tjedna i vrlo vruće uz još jedan toplinski val i temperaturu i iznad 35 stupnjeva, barem do petka. I na Jadranu će biti sunčano, gotovo i bez oblaka na nebu. Noći tople, od sredine tjedna u mnogim mjestima i vrlo tople, a danju vruće, dok će osvježenje s mora donositi sjeverozapadnjak. A kiša koja je već prijeko potrebna, mjestimice će pasti u ponedjeljak, ali uglavnom u malim količinama, ponegdje u Dalmaciji opet će izostati.

Nakon promjenljive nedjelje tijekom koje je kiše bilo samo mjestimice, sa zapada nam upravo dolazi novo naoblačenje uz koje će kiša ipak biti češća, na zapadu zemlje uz pljuskove lokalno moguće i zamjetnija.

No i ova kišna epizoda bit će kratka jer će već sutra tlak postupno rasti, a od sredine dana se i istodobno razvedravati. Stoga će i na istoku kiša biti češća u prvom dijelu dana, kada su ponajprije u zapadnoj Slavoniji lokalno mogući i izraženiji pljuskovi. Popodne će sunčanih razdoblja biti sve više, a temperatura će porasti do 28 stupnjeva.

U središnjim predjelima malo svježije, između 24 i 27. U noći i ujutro uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremeno će biti kiše, lokalno moguće i intenzivnijih pljuskova, a zatim postupan prestanak oborine i razvedravanje. Najveća vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove je u noći na sjevernome Jadranu i u gorju. Već tijekom jutra uz obalu će se postupno razvedravati, dok će se u unutrašnjosti zadržati promjenljiva naoblaka iz koje će ponegdje pasti i malo kiše. Mjestimična kiša moguća je i u Dalmaciji ponajprije u prvom dijelu dana, dok će popodne prevladavati sunčano i suho, uz pokoji lokalni pljusak moguć tek u unutrašnjosti.

Jutarnja temperatura između 17 i 22, a dnevna oko 30 uz većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar koji će nakon bure od sredine dana zapuhati i na jugu zemlje. Pritom će more biti uglavnom malo do umjereno valovito. I ovdje će u prvom dijelu dana biti promjenljive naoblake, no prijeko potrebna kiša opet bi u većini mjesta mogla izostati.

Od utorka pretežno vedro, a i temperatura će rasti zbog čega nas sredinom tjedna čeka još jedan toplinski val. Noći će opet u mnogim mjestima uz obalu biti vrlo tople, a dani posvuda vrući, dok će tek blago osvježenje donositi vjetar s mora. I na kopnu sredinom tjedna vrlo vruće, uz temperaturu u mnogim mjestima i višu od 35 stupnjeva, a i noći će biti sve toplije. 


U utorak gotovo da neće biti vjetra, pa je ujutro mjestimice moguća i magla, a od srijede će povremeno puhati umjeren vjetar južnih smjerova. Dakle, nakon kraće kišne epizode, dolazi dulja i mnogima neugodnija sunčana i vruća. 


Stoga je od srijede na snazi i upozorenje na vrućinu. Vrhunac toplinskog vala bit će u četvrtak, a kraj vjerojatno za vikend.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!