Novi meteoizazovi, ali još ne trebaju šalovi

04.11.2020.

22:55

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

Tijekom petka slijedi razvedravanje pa će u nastavku ovoga tjedna diljem Hrvatske biti suho, na Jadranu i u višem gorju i sunčano, gdjekad čak i vedro, a po nizinama unutrašnjosti će biti česte magle i niskih oblaka, ponegdje i dugotrajnih.
Nakon mjestimične uglavnom slabe kiše, koja je još moguća i početkom petka, u nastavku će ovoga tjedna diljem Hrvatske biti suho, na Jadranu i u višem gorju i sunčano, gdjekad čak i vedro, a po nizinama unutrašnjosti će biti česte magle i niskih oblaka, ponegdje i dugotrajnih.

Podjednako stabilne vremenske prilike pod djelovanjem polja visokog tlaka zraka bit će i početkom sljedećega tjedna, ali po nizinama uz još veću vjerojatnost tmurnog, maglovitog i oblačnog vremena, te izmaglice i rosulje. Na Jadranu će nakon slabljenja tijekom petka, od ponedjeljka bura na sjevernom dijelu ponovno pojačati.

A nakon prošlodnevnih razmjerno toplih jutara valja upozoriti na pad najniže dnevne temperature zraka ponegdje već u petak, te posebice od subote pa će mjestimice gotovo sigurno biti i mraza, osobito pri tlu, Niste li - pospremite na hladnoću osjetljivo bilje!


METEOROLOŠKI IZAZOVI 7

Nekima može biti zanimljiva i  i korisna i informacija o održanom znanstveno-stručnom skupu s temom "Meteorologija kao podrška tijelima javne uprave", kojim se još jednom željelo ukazati na važnost meteorologije u svakodnevnom životu, pa i u ova koronavirozna vremena.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Petak: barem djelomice sunčano, uz slabiju buru, ali prijepodne još...


mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak u istočnoj Hrvatskoj u početku većinom oblačno, zatim djelomično razvedravanje, pa će veći dio dana biti djelomice sunčano. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano vrijeme, ali još ujutro još uz više oblaka. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorju ujutro uz umjerenu naoblaku samo ponegdje može biti slabe kiše ili rosulje, zatim veći dio dana djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna - poslijepodne u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C, na moru između 16 i 19 °C.

Obilje sunčanog vremena bit će i u Dalmaciji. Ujutro i dio prijepodneva puhat će umjerena i jaka bura koja će slabjeti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 11 i 14 °C, a najviša dnevna od 17 do 21 °C.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano i za studeni mnogima ugodno toplo, uz uglavnom slabu do umjerenu bura i sjeverozapadni vjetar."

Sljedećih dana stabilno, ali posvuda ne i sunčano...

"U subotu i nedjelju u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, ali u noći i ujutro s maglom i niskim oblacima koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Pri tlu je moguć slab mraz. U ponedjeljak većinom tmurno i oblačno, ali uglavnom suho. Vjetar većinom slab, a dnevna temperatura u ovisnosti o duljini zadržavanja magle i niskih oblaka.

Na Jadranu od subote obilje sunčanog vremena, ali uz manji pad temperature zraka. Bura će oslabjeti, a zatim vjetar uglavnom slab zapadni i sjeverozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!