14:27 / 14.10.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nova kišna epizoda, mnogima i neugoda

-

-

Foto: - / -

u četvrtak slijedi nova kišna "epizoda", osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će u mnogim mjestima biti obilnije kiše, ponegdje praćene i grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena...
Predah od kiše u većini je Hrvatske samo prolazan i kratkotrajan. No, mnogima dovoljan za barem malo bolje raspoloženje, pogotovo uz više sunčanog vremena i toplije poslijepodne od prošlih. Već u četvrtak slijedi nova kišna "epizoda", osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će u mnogim mjestima biti obilnije kiše, ponegdje praćene i grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena, a na Jadranu vjerojatno i pijavica. Naravno, i plavljenja nekih riva zbog jakog i olujnog juga, prolazno i južnog i jugozapadnog vjetra, a na sjevernom su Jadranu ograničenja u prometu moguća i zbog mjestimične bure, na otvorenome i tramontane.

Povremene kiše bit će i u nastavku tjedna, ali sve rjeđe i u manjim količinama, opet uglavnom na Jadranu i u gorju, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije . Unatoč sunčanim razdobljima temperatura zraka neće se znatnije mijenjati pa će i dalje biti razmjerno svježe za sredinu listopada, ujutro u unutrašnjosti ponovno uz mogućnost za pri tlu mjestimičan slab mraz.

Početkom novoga tjedna bit će stabilnije i sunčanije, većinom i suho, u unutrašnjosti uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra i dalje biti svježa, ponegdje i maglovita.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Četvrtak: kišovito, vjetrovito, ponegdje i olujno nevrijeme

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak na jugu Hrvatske pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a lokalno i nevere uz obilnije oborine. Puhat će umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo te južni i jugozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito. Dnevna temperatura između 18 i 21 °C.

Podjednako i većem dijelu Dalmacije, gdje također treba računati na kišu te pljuskove s grmljavinom, lokalno i izraženije, poglavito u unutrašnjosti. Umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo okrenut će na južni i jugozapadni vjetar te u drugom dijelu dana oslabjeti.

Kišovito i na sjevernom Jadranu te u gorju, ponegdje s velikom količinom oborine, a na moru i s neverama. Jugo će okrenuti na umjeren i jak istočnjak i buru, mjestimice s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru zapuhat će sjeverni vjetar. Temperatura u gorju od 6 do 12 °C, a na sjevernom Jadranu između 11 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, lokalno moguće i obilnijom. Kiša će prema kraju dana prestati. Najniža temperatura od 6 do 9, a najviša 10 do 13 °C. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice na udare moguće i jak.

U istočnom dijelu Lijepe naše puhat će istočnjak i jugoistočnjak, potkraj dana sjeverozapadni i zapadni vjetar. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a lokalno može biti i pljuskova s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 13 do 17 °C."

I dalje promjenjivo...

"U petak u kopnenom području još većinom oblačno, ponegdje s kišom koja će u dane vikenda biti sve rjeđa, posebno u nedjelju. Uz dnevnu temperaturu uglavnom od 10 do 15 °C od subote treba računati i na sunčana razdoblja, ujutro mjestimice i na maglu.

Na Jadranu do subote promjenljiva naoblaka i povremeno kiša - u petak osobito na sjevernom dijelu, a u subotu uglavnom prema jugu. Puhat će jugozapadnjak i jugo, na sjevernom dijelu bura, koje će u pretežno sunčanu nedjelju biti i drugdje.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!