18:59 / 11.12.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ni uoči "sv. Lucije" sunce se još svima ne "smije"

-

-

Foto: - / -

I u subotu će na promjenjivo oblačnom Jadranu i područjima uz njega biti mjestimične kiše, ali srećom za mnoge - rjeđe i većinom u manjim količinama nego prošlih dana. Posvuda sasvim suho neće biti ni u pretežno oblačnim, tmurnim i maglovitim sjevernim hrvatskim krajevima.
I u subotu, na 5. godišnjicu Pariškog klimatskog sporazuma, na promjenjivo oblačnom Jadranu i područjima uz njega bit će mjestimične kiše, ali srećom za mnoge - rjeđe i većinom u manjim količinama nego prošlih dana. Posvuda sasvim suho neće biti ni u pretežno oblačnim, tmurnim i maglovitim sjevernim hrvatskim krajevima. Podjednako će biti i početkom nedjelje, ali u njezinom drugom dijelu oborine će gotovo posvuda prestati, u mnogim se krajevima i barem djelomice razvedriti. No, na Jadranu valja upozoriti na umjerenu i jaku buru, s lokalno olujnim udarima uglavnom na sjevernom dijelu, gdje će se zadržati i u ponedjeljak.

Početkom novoga tjedna napokon stabilnije vrijeme, pod djelovanjem anticiklone. Stoga će na Jadranu i u gorju, te u većini unutrašnjosti Istre i Dalmacije prevladavati sunčano, a po većini sjevernijih nizina maglovito i oblačno, mjestimice uz mogućnost izmaglice i rosulje, ujutro i slabog mraza. No, u ponedjeljak je velika vjerojatnost sunčanih sati gotovo posvuda, osim možda na istoku Hrvatske...

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

I u subotu još mjestimična kiša, uglavnom na Jadranu i uz njega...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Ni u subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu nema razvedravanja. Zadržat će se oblačno, tmurno i maglovito uz povremenu rosulju i mali hod temperature koja će većinom biti između 3 i 6 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj takvo vrijeme - oblačno, ujutro mjestimice magla, a rosulja osobito u drugom dijelu dana. Vjetar slab ili tiho. Temperatura zraka većinom između 2 °C ujutro i 5 °C danju.

Na zapadu zemlje većinom oblačno, ponegdje uz rosulju ili kratkotrajnu kišu, a u najvišem gorju moguće su i pahulje snijega. Kraćih sunčanih razdoblja vjerojatno će biti na sjevernom Jadranu, uz slabu do umjerenu buru, koja će krajem dana pojačati. Temperatura u gorju uglavnom od 0 do 5 °C, u Istri danju viša, a na sjevernom Jadranu od 6 °C ujutro do 12 °C poslijepodne.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito prema otvorenom moru srednjeg Jadrana i češće u drugom dijelu dana. Puhat će slabo i umjereno jugo i istočni vjetar, uz malo i umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura između 10 i 15 °C.

I na jugu Hrvatske u subotu će biti umjereno i pretežno oblačno, a povremeno će padati kiša. Puhat će većinom umjereno jugo uz umjereno valovito more. Najniža jutarnja temperatura od 5 °C u zaobalju do 10 °C na obali, a najviša oko 13 °C."

Od nedjelje stabilnije, ali...

"U danima koji slijede na Jadranu priželjkivano stabilnije vrijeme. U nedjelju postupno razvedravanje, a zapuhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. U ponedjeljak pretežno sunčano i bura u slabljenju, a u utorak će na sjevernom i srednjem dijelu biti umjerene naoblake, uz većinom slab vjetar. Temperatura bez zamjetne promjene ili na sjeveru ujutro malo niža, a na jugu danju malo viša.

U nedjelju u kopnenim predjelima bez osobite promjene, ujutro maglovito, rosulja pogotovo na istoku, u gorju mjestimice i pahulje snijega. No na sjeverozapadu se u drugom dijelu dana povećava vjerojatnost za barem kraća razdoblja vedrine. U ponedjeljak su moguća i drugdje, a u utorak će u nizinama najvjerojatnije opet prevladavati niski oblaci i magla, a sunčanije biti samo u gorju. U unutrašnjosti Dalmacije i Istre u iduća tri dana većinom sunčano uz buru. Jutarnja temperatura na kopnu niža, a danju u ponedjeljak viša.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!