12:14 / 30.12.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing.., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ni na ovo Silvestrovo o vremenu ništa novo

-

-

Foto: - / -

Kraj tekuće godine i početak nove vremenu kao da ništa ne znači - nastavlja se promjenjivo, uz povremene mjestimične oborine, češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega. Ipak...
Kraj tekuće godine i početak nove vremenu kao da ništa ne znači - nastavlja se promjenjivo, uz povremene mjestimične oborine, češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega.

Ipak, možda se možemo nadati kako je djelomično razvedravanje u većini krajeva na Silvestrovo navečer naznaka "vedrije" godine od ove!? Uostalom, nakon mnogobrojnih nevolja koje smo imali i još imamo - to i ne bi trebalo biti malo vjerojatno.
No, teško je vjerovati da je pad temperature zraka tijekom novogodišnje noći - na kopnu "čak" i do "minusa" - najava manje tople godine od ove, koja je u znanoj povijesti mjerenja u većini Hrvatske među 6 najtoplijih, u mnogim mjestima na Jadranu čak i među 3!

Prije tog razvedravanja posljednjeg će dana 2020. godine u većini Hrvatske povremeno padati kiša, u gorju ponegdje i snijeg, a poneka pahulja moguća je i u nekim nizinama, pa i u posljednjim potresima najviše stradalom području. Na Jadranu su mjestimice mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom na južnom dijelu, a valja upozoriti i na moguć ponegdje prolazno jak, na udare i olujan sjeverozapadni vjetar, većinom na otvorenom moru, a na sjevernom Jadranu bura.
A poslije razvedravanja - već tijekom noći, te posebice na Novu godinu ujutro - po nizinama unutrašnjosti velika je vjerojatnost mjestimične magle. No, ubrzo slijedi novo jačanje južine, porast temperature, oborine...

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak hladnije, najprije uz česte oborine pa djelomično razvedravanje

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, s povremenom kišom, ponegdje i većom količinom, a osobito u višim dijelovima gorja treba računati na susnježicu i snijeg. Puhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka do večeri će biti uglavnom od 3 do 6 °C, zatim niža.

I u središnjoj Hrvatskoj ponegdje kiša, posebno u prvom dijelu četvrtka, kada mjestimice na Kordunu i u Banovini mogu lepršati i pahulje snijega. Popodne gotovo posvuda sunčana razdoblja. Vjetar sjeverozapadni, potkraj dana jugozapadni. Ujutro uz temperaturu od 1 do 4 °C može biti mjestimične magle, a dnevne vrijednosti bit će između 5 i 7 °C. Navečer hladnije.

Povremena kiša i na sjevernom Jadranu, a u gorju će uglavnom u prvom dijelu dana uz kišu biti i snijega, ponegdje uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će sjeverozapadnjak i bura, u Gorskom kotaru krajem dana jugozapadnjak. Temperatura zraka između 0 i 4 °C, na obali i otocima većinom od 6 do 11 °C.

Najviša dnevna temperatura u Dalmaciji između 10 i 13 °C, u unutrašnjosti od 6 do 10 °C. Povremeno će biti kiše, mjestimice vjerojatno i grmljavine, a puhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar, na otvorenom moguće jak.

Promjenljivo s kišom i na krajnjem jugu Hrvatske, ponegdje uz mogućnost obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Nakon jugozapadnjaka zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar."

I početkom nove godine promjenjivo, uz povremene oborine, na Jadranu i južinu

"Kiša će u kopnenom području povremeno padati i u prvim danima nove godine, posebno u nedjelju, a uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih razdoblja, ujutro ponegdje i magle. Dnevna temperatura bez veće promjene, a jutarnja, nakon hladnoće u petak, od subote u porastu.

Promjenjivo s kišom i na Jadranu, uz jugo, od subote opet i jako. Kiša u petak uglavnom na sjevernom dijelu, a u dane vikenda i drugdje, pri čemu mjestimice može biti obilnija, uz izraženije pljuskove. Temperatura zraka ponovno će malo porasti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!