07:02 / 10.10.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nedjelja: većinom kišovito, hladnije, vjetrovito

-

-

Foto: - / -

U nedjelju većinom oblačno i kišovito, te razmjerno vjetrovito i hladnije.
"U nedjelju slijedi sasvim druga slika jeseni nego u subotu!", prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" na HTV1. I još dodala: "Druga polovina vikenda donosi oblačnije, kišovitije, vjetrovitije i hladnije vrijeme, a mjestimice su moguće i obilnije oborine. Ni sljedeći tjedan se ne može izdvojiti dan bez mjestimične kiše."

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, a sudionicima u prometu može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", poljoprivrednicima pak posebna agrometeorološka prognoza koju Marko Vučetić, dipl. ing. iz DHMZ-a priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

U nedjelju većinom oblačno, kišovito, vjetrovito i hladnije

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Početkom nedjelje u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, zatim sve oblačnije, poslijepodne povremeno s kišom, osobito u zapadnoj Slavoniji. Na krajnjem istoku veći dio dana bit će uglavnom suho. Jutarnja temperatura od 9 do 11 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj neće biti izraženog dnevnog hoda temperature zraka i ona će biti uglavnom između 10 i 14 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, češćom poslijepodne, mjestimice i obilnijom.

Obilne kiše bit će i u gorskoj Hrvatskoj, a prema kraju dana u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina ponegdje mogu biti izraženiji, uz lokalno i više od 60 litara kiše po četvornom metru. Bit će hladnije. Nakon jakog i olujnog juga uz obalu će prema kraju dana zapuhati jaka, na udare i olujna bura.

Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu, uz jako i olujno jugo te umjereno valovito i valovito more. Uz postupan porast naoblake povremeno će biti kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a mjestimice obilna kiša moguća je ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije, osobito prema kraju dana.

Kiša će na jug Hrvatske stići najkasnije pa će uz promjenjivu naoblaku najviša dnevna temperatura zraka biti oko 22 °C. Zapuhat će umjereno i jako jugo, prema kraju dana i vrlo jako."

U novome tjednu promjenjivo...

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a kiša će najčešća biti na istoku i u gorju. Pritom će biti još hladnije, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Od srijede ipak danju malo toplije.

Na Jadranu u ponedjeljak vjetrovito uz jaku i olujnu buru, ali na jugu i kišovito, gdje će još u početku puhati jako jugo. Kratkotrajno smirivanje vremena vrlo je vjerojatno u utorak, a od srijede ponovno kiša i jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!