Nedjelja nepovoljnija, oborinom bogatija

08.01.2021.

22:41

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

U nedjelju će vrijeme za većinu biti nepovoljnije nego u subotu - u unutrašnjosti uglavnom uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, a na Jadranu uz čestu, ponegdje i zamjetniju kišu, te jaku i olujnu buru...
Sljedećih se dana u većini Hrvatske valja prilagoditi zimskim uvjetima, i to ne samo u gorju, pa ne krećite na put bez zimske opreme. A ne morate li - ne putujte uopće. Osim na Jadranu česta kiša, normalno prometovanje otežavat će i bura, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će ga gdjekad vjerojatno čak i onemogućavati - ne samo za "osjetljivije" skupine vozila i plovila. S burom je i gdjegdje uz more moguć snijeg, a vjerojatno će biti i mjestimičnih "minusa", koji ponegdje na kopnu u novome tjednu mogu biti i dvoznamenkasti pa ako već niste - provjerite antifriz i pripremite "zimsku" tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala. Još poneku zanimljivost o vremenu i prometu, uključujući i tjednu meteorološko-prometnu prognozu, možete saznati u emisiji "Istrage prometnih nesreća". A u nastavku spoznajte detaljnije prognoze o vremenu u nedjelju i početkom novoga tjedna, koje je za HRT u subotu pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ. Štoviše, za emisiju "Vrijeme" nakon Dnevnika u 19 sati Tomislav je pripremio i posebnu prognozu za Banovinu:

"I dok će mnoge u unutrašnjosti obradovati zimsko vrijeme, snijeg i snježni pokrivač, one u potresom pogođenim područjima zasigurno neće. U dijelovima Banovine već u nedjelju do kraja dana će mjestimice pasti više od 10 cm snijega, a bit će i hladnije i vjetrovitije nego u subotu."

Još detaljnije prognoze za Banovinu svakodnevno pripremaju i objavljuju meteorolozi - prognostičari Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Njihove prognoze za veća područja i više dana unaprijed, te za dva dana unaprijed za 55 mjesta u Hrvatskoj i još 44 europska grada koje pripremaju za HRT - dostupne su i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza koju Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a nakon dugo vremena priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije DHMZ-a o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja za većinu nepovoljnija od subote - oborine, vjetar, hladnoća...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U drugom dijelu vikenda u istočnoj Hrvatskoj bit će sasvim drukčije nego u prvom. Oblačno i hladnije, većinom uz snijeg, koji će se zadržavati na tlu. Izraženiji će biti u Posavini uz pokrivač i do 10 cm, moguće i više. Temperatura zraka oko 0 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vrijeme pravo zimsko - pretežno oblačno, a snijeg osobito u drugom dijelu dana. Najmanje ili nimalo će pasti u najsjevernijim krajevima, a nažalost najviše u Banovini. Vjetar umjeren sjeveroistočni, a temperatura između -2 i 1 °C.

I na zapadu zemlje pretežno oblačno, u gorskim predjelima sa snijegom, ponegdje i zamjetnijim, a na sjevernom Jadranu mjestimice kiša. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočnjak, te jaka i olujna bura, koja će pahulje donijeti i podno Velebita. Kraća sunčana razdoblja moguća su u Istri. Temperatura u gorju između -5 i 0 °C, a na sjevernom Jadranu od 1 ujutro do 7 °C danju.

U Dalmaciji oblačno, povremeno s kišom, a u unutrašnjosti i susnježicom, ponegdje i snijegom. Puhat će umjerena, na sjeveru i jaka bura, uz većinom umjereno valovito more. Najniža temperatura od 1 do 6 °C, a najviša od 4 do 9 °C.

Kao i subotu, najmanje hladno bit će na jugu Hrvatske, ali i najkišovitije. Puhat će slaba i umjerena bura, a u drugom dijelu dana na krajnjem jugu istočnjak i jugo. Temperatura od 5 °C ujutro do 12 °C danju."

Oborine sve rjeđe, ali "minusi" sve češći

"Na Jadranu u idućim danima sve rjeđe kiša, ali u ponedjeljak podno Velebita još moguća i susnježica i snijeg. Sunčana razdoblja vjerojatna su pogotovo od utorka. Umjerena i jaka bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Jutra će biti hladnija, a dnevna temperatura bez veće promjene ili malo viša.

U ponedjeljak na kopnu još povremeno snijeg, osobito u gorju i na istoku, gdje će ga još malo vjerojatno pasti i u utorak. U srijedu uglavnom bez oborina. No raste i vjerojatnost i dugotrajnost sunčanih razdoblja, ponajprije na sjeverozapadu. Uz razdoblja vedrine i slabljenje sjeveroistočnjaka, jutra će biti postupno hladnija, a danju manje hladno.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!