20:45 / 18.12.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nedjelja adventa bez ekstra meteomomenta

-

-

Foto: - / -

I u nedjelju u većini unutrašnjosti oblaci i magla, uz mjestimična sunčana razdoblja. Na moru uglavnom oblačnije nego u subotu, uz malo kiše na sjevernom Jadranu, ali moguće i na otvorenom moru srednjeg i južnog dijela...
"Posljednje nedjelje došašća u većini unutrašnjosti će se zadržati oblaci i magla, uz mjestimična sunčana razdoblja. Na moru će u prosjeku biti oblačnije nego u subotu, uz malo kiše na sjevernom Jadranu, ali moguće i na otvorenom moru srednjeg i južnog dijela.", zaključuje Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a na kraju emisije "Vrijeme" nakon Dnevnika u 19 sati, u kojoj spominje i zadržavanje podjednakog vremena i u ponedjeljak, a od utorka najavljuje promjenjivije i vjetrovitije, u drugom dijelu tjedna i kišovitije...

Ali naravno, detaljnije i pouzdanije prognoze za blagdane tek slijede. Trenutačno je gotovo sigurno da nakon južine i iznadprosječno visoke temperature do Badnjaka, ponegdje i Božića - tijekom
blagdana slijedi znatnija promjena vremena, pad temperature, na većini Jadrana i "bur(etin)a", a nemojmo se iznenaditi ni mjestimičnom snijegu, i to ne samo u gorju...

No, iz perspektive subotnje večeri i pisanja ovog teksta - to je ipak prognoza za više od 5 dana unaprijed, i to u okolnostima kada dolazi ciklona i dovoljno je da samo malo promijeni trenutačno najvjerojatniju putanju pa da hladan zrak dođe tek nakon što oblaci odu, što bi značilo da od snijega u nizinama mnogima ostane samo želja. Stoga još valja pričekati pouzdaniji odgovor na pitanje: "Hoćemo li ove godine nakon svega - imati za Božić i snijega?"

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima do utorka, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

U nedjelju bez znatnije promjene... 

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U istočnim područjima Hrvatske nedjelja će biti oblačna, često s maglom, a mjestimice može biti i slabe oborine, odnosno rosulje. Ponegdje su od sredine dana moguća kraća sunčana razdoblja. Uz slab, samo mjestimice umjeren jugoistočni vjetar temperatura će zraka biti uglavnom od 1 do 6 °C.

Oblačno i maglovito i u središnjoj Hrvatskoj, također ponegdje uz mogućnost za pokoju kap kiše ili rosulju. Vjetar pritom slab, a temperatura ujutro od 0 do 2 °C, danju između 3 i 6 °C.

Niskih će oblaka pa i magle biti u gorju, a i ponegdje na sjevernom Jadranu. Mjestimice će pasti i malo kiše, posebno u dijelu Gorskog kotara te na širem riječkom području. Na moru će puhati slab do umjeren jugoistočnjak, a u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 4 i 9 °C, u Istri i Hrvatskom primorju od 11 do 14 °C.

U većem dijelu Dalmacije manje oblaka nego drugdje u Hrvatskoj. No, ponegdje, posebno prema otvorenom moru, povremeno će biti oblačnije, uz mogućnost i za malo kiše. Puhat će jugoistočni vjetar, a temperatura će zraka danju porasti do vrijednosti od 11 do 15 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske temperatura tijekom dana između 12 i 16 °C, također uz slab do umjeren jugoistočni vjetar te mirno i malo valovito more. Pritom promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, posebice na otvorenom moru i otocima, gdje može pasti i malo kiše."

U ponedjeljak još bez veće promjene, a zatim...

"U ponedjeljak u kopnenom području još vjerojatno bez promjene vremena. Zatim od utorka uz jugozapadni vjetar dotok toplijeg zraka te povećana vjerojatnost za sunčana razdoblja, no u nekim područjima i za malo kiše, ponajprije u gorju.

Na Jadranu oblačnije na sjevernom dijelu, s mjestimičnom kišom koje će od utorka biti i u Dalmaciji. Sredinom tjedna zapuhat će jugo, uz koje će jutarnja temperatura zraka malo porasti, a poslijepodnevna se neće znatnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!