22:07 / 06.12.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nebo opet često "plače", a i jugo je sve jače

-

-

Foto: - / -

Sljedećih dana opet kišovitije i vjetrovitije, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a ponegdje u gorju i malo snijega. Poneka je pahulja moguća i u nizinama središnje Hrvatske. I dok snijeg vjerojatno neće prouzročiti znatnije nevolje, lokalno obilniji pljuskovi na sjevernom Jadranu bi mogli, kao i često jako jugo, mjestimice i olujno.
Nakon što su se u ponedjeljak ujutro izmjerili za prosinac novi rekordni dnevne količine oborine u Poreču 59,9 mm i Pazinu 94,1 mm - tijekom ponedjeljka je oborine bilo malo, uglavnom i nimalo, a i vjetar je u većini Hrvatske bio znatno slabiji nego u nedjelju. 

Već u utorak i srijedu bit će opet kišovitije i vjetrovitije, osobito na Jadranu i područjima uz njega, pri čemu će ponegdje u gorju pasti i malo snijega. Poneka je pahulja moguća i u nizinama središnje Hrvatske. I dok snijeg vjerojatno neće prouzročiti znatnije nevolje, lokalno obilniji pljuskovi na sjevernom Jadranu bi mogli, kao i često jako jugo, mjestimice i olujno. A valja spomenuti i na kopnu čestu jutarnju maglu, osobito u utorak.

U nastavku tjedna oborine će biti rjeđe i manje obilne, vjetar slabiji, a temperatura zraka i dalje bez znatnije promjene - većinom niža nego u nedjelju i ponedjeljak, ali i dalje barem oko prosječne za doba godine, pri čemu će jutra biti većinom toplija nego što je uobičajeno u ovom dijelu prosinca.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Utorak: maglovitije pa vjetrovitije, većinom uz povremenu kišu i manje toplo...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti i duljih sunčanih razdoblja, čak i češćih nego drugdje u našoj zemlji. No dan će mjestimice početi s maglom. Ponegdje će puhati umjeren, na udare moguće i jak jugoistočnjak, a temperatura će od jutarnjih 0 do 4 °C danju porasti do vrijednosti između 8 i 11 °C.

Niža dnevna temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj - uglavnom od 4 do 8 °C. Prevladavat će oblačno, od sredine dana te posebno navečer treba računati na mjestimičnu kišu. Vjetar u Podravini i Međimurju slab do umjeren jugoistočni, drugdje krajem dana istočni i sjeveroistočni. Ujutro i prijepodne mjestimice magla.

Na maglu treba računati i ponegdje u gorskoj Hrvatskoj, gdje će utorak biti većinom oblačan, s povremenom kišom, uglavnom u višim dijelovima Gorskoga kotara i sa susnježicom i snijegom. Na sjevernom Jadranu također oblačno uz kišu, pa i lokalno moguće izraženije pljuskove. Puhat će jugo, većinom umjereno i jako, a dnevna temperatura biti od 10 do 14 °C.

U Dalmaciji danju između 11 i 16 °C. Pritom u prvom dijelu dana promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Poslijepodne oblačnije s povremenom kišom, a osobito na otvorenom moru i nekim otocima i pljuskovima s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo more umjereno valovito i valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske će više oblaka biti u drugom dijelu utorka, uz povremenu kišu, mjestimice i obilnije pljuskove i grmljavinu. Najviša dnevna temperatura između 13 i 16 °C."

I sredinom tjedna većinom oblačno, povremeno s kišom...

"Od srijede do petka na kopnu će prevladavati oblačno, ponegdje s maglom, a uglavnom u srijedu i s kišom. Pritom ponegdje može biti susnježice i snijega, uglavnom u Gorskom kotaru, ali i mjestimice u najzapadnijim područjima središnje Hrvatske. Temperatura zraka još će se malo sniziti.

Malo hladnije idućih dana i na moru, i dalje uz jugo, u srijedu još jako, a na sjevernom dijelu prolazno i bura. Povremena mjestimična kiša u Dalmaciji svaki dan, a na sjevernom će Jadranu u četvrtak vjerojatno izostati. Pritom u srijedu na južnom dijelu Jadrana ponegdje treba računati na obilnije pljuskove.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!