22:28 / 01.01.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nažalost nisu glasine - nastavljaju se oborine

-

-

Foto: - / -

I sljedećih će dana još biti razmjerno toplo, na Jadranu i vjetrovito, te prilično promjenjivo, uz oborine češće, gdjekad i obilnije na Jadranu i područjima uz njega.
Kad već nije suho, barem nije odviše hladno. Tako će biti i u nedjelju i u prvom dijelu novoga tjedna, do kada će se nastaviti razmjerno toplo vrijeme za početak godine, na Jadranu i razmjerno vjetrovito, uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak.

Naravno, pritom i dalje promjenjivo. I dok će u sjevernijim hrvatskim krajevima kiša gdjekad i izostati, na Jadranu i područjima uz njega padat će svakodnevno, u mnogim mjestima povremeno i obilno - u nedjelju još osobito na jugu Hrvatske, a u drugom dijelu utorka i početkom srijede uzduž cijeloga Jadrana i uz njega. Pritom će u većini gorske Hrvatske vrlo vjerojatno padati i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, ponegdje moguće i debljeg, a lepršanja pahulja može biti i u nekim nizinama, uglavnom središnje Hrvatske.

Hladnije u 2. siječanjskome tjednu?!

A nakon razmjerno toplog prvog siječanjskog tjedna, sve je veća vjerojatnost da će u drugom tjednu biti osjetno hladnije, uz povremeni snijeg moguć i u nizinama, što bi mnogima moglo dodatno otežati život... I dok se to još može promijeniti, ono što je prošlo više ne - a to je ponegdje bilo iznimno.

Preliminarna meteoanaliza 2020. godine

Prema još neslužbenim analizama, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja godišnja temperatura zraka 2020. godine na Zavižanu je bila 5,3 °C - kao i rekordna iz 2019. godine, te 2015. i 2014. Odmah iza rekordne je srednja temperatura zraka prošle godine u Splitu, a u Rijeci i Dubrovniku je na "samo" 3. mjestu!?

Nekima će možda biti zanimljive i preliminarne analize globalne temperature zraka, koje je prema podacima Japanske meteorološke službe pripremio škotski meteorolog Scott Duncan, i prema kojima je 2020. godina najtoplija u znanoj povijesti mjerenja. Naravno, još se čeka službena potvrda Svjetske meteorološke organizacije. Posljednje analize bile su na istom "tragu"... No, znači li nam to išta u ovo doba koronavirusa, potresa...?!


U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju promjenjivo, uz oborine češće na Jadranu i uz njega...

dr. sc. Tanja Renko: "Nedjelja će na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačna, uz sunčana razdoblja, mjestimice i dulja, a povremene kiše, većinom slabe, bit će uglavnom u Podunavlju, gdje će puhati i povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Bit će i dalje razmjerno toplo, ujutro uz temperaturu od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 8 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom malo niža temperatura - jutarnja od 1 do 3 °C, poslijepodnevna 6 do 9 °C. I pritom će uz promjenljivu naoblaku biti mjestimične kiše, ujutro često i magle. Vjetar slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo, u Lici veći dio dana i pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, u najvišem gorju susnježice i snijega, a mjestimice će pasti i više od 20 litara po četvornome metru. Jugo i jugozapadnjak oslabjet će i okrenuti prolazno na istočni vjetar, u noći na ponedjeljak i buru.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno te osobito u prvom dijelu dana i vjetrovito, uz jako jugo koje će poslijepodne slabjeti te uz obalu navečer okrenuti na istočnjak i buru. Bit će i izraženijih pljuskova s kojima će pasti i obilnija oborina. Temperatura zraka ujutro uglavnom od 6 do 11 °C, a najviša dnevna između 11 i 14 °C, u unutrašnjosti od 8 do 10 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavajuće oblačno, kišovito i vjetrovito. Jugo će biti jako pa i olujno u prvom dijelu dana, a past će mjestimice i više od 50 litara po četvornome metru. Na Sniježnici će padati i susnježica i snijeg. Temperatura zraka uglavnom od 9 do 13 °C."

I dalje promjenjivo, uz oborine, a na Jadranu povremeno i vjetrovito

"Vrlo promjenjivo vrijeme nastavit će se i idućih dana, na Jadranu povremeno donoseći i obilnije pljuskove te jak i olujan vjetar, posebice u utorak i srijedu. Temperatura zraka malo će se sniziti.

Hladnije i na kopnu, posebice danju, ali će "minusi" još uglavnom izostati. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme u utorak i srijedu u gorju će nastati novi znatniji snježni pokrivač, a susnježice prolazno može biti i u nekim nizinama središnje Hrvatske.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!