00:13 / 06.01.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Najprije sa suncem susret pa zime "pošten" nalet

-

-

Foto: - / -

U ovome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - "hladnog"...
Ponegdje obilan snijeg u gorju - u Begovom Razdolju čak 50 cm - tijekom utorka i u noći na srijedu, te još novi cm tijekom srijede, kao i mjestimični "minusi" - svojevrsna su najava zimskih uvjeta koje ćemo u većini Hrvatske imati od petka pa do barem sredine sljedećega tjedna. Snijega će biti ne samo u gorju, nego i u nizinama, pa i na Banovini, što će dodatno otežati ionako teško stanje. Velika je vjerojatnost snijega čak i blizu mora, a uz jaku i olujnu buru i mjestimice na sjevernom dijelu Jadrana. Naravno, ponegdje će biti i kiše, uglavnom na Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

No, prije toga, u četvrtak u mnogim krajevima predah od oborina, uz djelomice sunčano vrijeme, u unutrašnjosti nakon mjestimične magle. Kiše će biti samo mjestimice na Jadranu, uglavnom sjevernom i južnom, a gdjegod u gorju susnježice i snijega.

Pritom će temperaturni "minusi" biti česti - do nedjelje po nizinama samo manji, i to noćni i jutarnji, a u gorju ponegdje vjerojatno i cjelodnevni. No, početkom novoga tjedna - uz vjerojatno manje oblaka i više vedrine - znatno se povećava i vjerojatnost dvoznamenkastih "minusa", a temperatura zraka niža od 0 °C moguća je i gddjegod uz more.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

 U četvrtak uglavnom predah od oborina...

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice magla, a zatim sunčana razdoblja. Vjetar uglavnom slab, a jutarnja temperatura oko 0 °C, najviša dnevna oko 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro također hladno, uz "minuse". Nakon jutarnje magle bit će djelomice sunčano, pa i razmjerno toplo. I u Banovini ujutro valja računati na temperaturu između -2 i 0 °C, danju nakon magle i na sunčana razdoblja uz koje će temperatura porasti do oko 5 °C. Vjerojatnost oborina je vrlo mala.

Povremeno slabog snijega može biti u gorju, uglavnom u Gorskom kotaru, uz temperaturu ujutro oko -3 °C, a danju između 2 i 4 °C. Nakon jutarnje magle moguća su sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu uz promjenljivu naoblaku također se ne može isključiti mogućnost slabe kiše. Puhat će umjeren, u noći i ujutro i jak jugozapadni vjetar koji će oslabjeti i sredinom dana uz obalu okrenuti na buru.

Na srednjem Jadranu djelomice sunčano i uglavnom bez oborina. Jutro u unutrašnjosti Dalmacije razmjerno hladno, a poslijepodnevna temperatura od 7 do 9 °C. Uz obalu jutarnja od 5 do 10 °C, najviša dnevna od 11 do 14 °C. Puhat će slabo do umjereno jugo, uz obalu poslijepodne bura, uz malo do umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano, a ujutro te ponovno navečer može biti mjestimične kiše. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenome moru istočnjak i jugo."

U nastavku tjedna većinom zimski uvjeti

"Do kraja tjedna valja računati na česte oborine, u petak na kopnu susnježicu i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača i u gorju i u nizinama, pa i na potresom zahvaćenom području. Subota donosi predah od oborina, ali i hladno jutro. Novi snijeg ponovno u nedjelju. Bit će hladnije, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu promjenjivo s čestom kišom, ali i vjetrovito uz jaku buru, najprije na sjevernom dijelu, tijekom vikenda i drugdje. U nedjelju podno Velebita može biti snijega nošenog burom.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!