21:07 / 03.12.2020.

Autor: Zoran Vakula

Na dan volontera jugo valove "tjera"

-

-

Foto: - / -

Za vikend slijedi nastavak zatopljenja, pa početkom novoga tjedna opet pad temperature, ali manje izražen od ovoga prošlih dana. Pritom će i dalje biti promjenjivo, te osobito na Jadranu vjetrovito i kišovito...
Prestanak oborina tijekom petka i djelomično razvedravanje vjerojatno je barem neke razvedrilo, najkasnije u južnijim krajevima, gdje je i tijekom petka prijepodne gotovo pa "kišilo bez prestanka", kao u Prevertovoj "Barbari", te dodatno povećalo količinu oborina ionako već ponegdje veću od prosječne za cijeli prosinac. A mjestimice su se izmjerili i novi, još neslužbeni rekordi u dnevnoj količini oborina, ne samo prosinački nego čak i apsolutni, kao primjerice u Podgori i Makarskoj.

Za vikend slijedi nastavak zatopljenja, pa početkom novoga tjedna opet pad temperature, ali manje izražen od ovoga prošlih dana. Pritom će i dalje biti promjenjivo, u sjevernijim kopnenim krajevima vjerojatno suho veći dio vikenda, ali u južnijima i na Jadranu svakodnevna kiša, mjestimice i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Nevolja će biti i zbog juga, često olujnoga, u nedjelju i orkanskoga pa će plovidba povremeno biti onemogućena vjerojatno čak i nekim trajektima.

U nastavku slijedi u petak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Subota: toplije, djelomice sunčano, ponegdje malo kiše, jako i olujno jugo...

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura zraka biti čak između 9 i 13 °C. No, ujutro još oko 2 °C, pri tlu uz mogućnost ponekog "minusa", na zapadu i mjestimične magle. Uz slab do umjeren jugoistočni vjetar prevladavat će sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije i maglovitije, ali u većini mjesta i uz barem kraća sunčana razdoblja, uz koja će najviša temperatura biti uglavnom 9 ili 10 °C. Inače niža, ali viša od jutarnjih -2 do 1 °C.

I u gorju će ponegdje biti manjih jutarnjih "minusa" i magle, ali poslijepodne većinom iznad 6 °C. Uz često jako jugo, ponegdje na udare i olujno, iznadprosječno toplo za početak prosinca i noću i danju bit će u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu. I pritom umjereno do znatno oblačno uz mogućnost za mjestimice malo kiše, uglavnom uz more.

Još češća kiša bit će u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a mnogima će vjerojatno još više smetati jako i vrlo jako jugo, ponegdje i olujno, te valovito i jače valovito more, prema večeri ponegdje i uzburkano. Temperatura zraka većinom između 11 i 17 °C. Samo ujutro u unutrašnjosti oko 8 °C.

I na jugu Hrvatske će jako i olujno jugo pridonijeti iznadprosječno visokoj temperaturi, valovitom, navečer čak i uzburkanom moru te daljnjem dolasku oblaka iz kojih će povremeno pljuštati i grmjeti.

U nedjelju još toplije, ali na Jadranu i vjetrovitije i kišovitije pa...

U nedjelju uglavnom još toplije. Na Jadranu i kišovitije, vjetrovitije i valovitije nego u subotu, pa će vjerojatno biti još češćih prekida u prometu, čak i trajektnom. Od ponedjeljka za većinu manje nepovoljno, uz više sunčanog vremena, ali i dalje uz jugo te u većini krajeva povremenu kišu.

I u unutrašnjosti u nedjelju oblačnije nego u subotu, uz češću kišu, osobito u južnijim područjima potkraj dana i u prvom dijelu ponedjeljka, te vjerojatno opet u hladniji utorak poslijepodne i navečer.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!