17:15 / 24.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Na dan svete Katarine mnoge opet magla brine

-

-

Foto: - / -

Do vikenda će se nastaviti stabilno vrijeme - na moru i u gorju pretežno sunčano i razmjerno toplo, a po nizinama česta, ponegdje i dugotrajna magla i niski oblaci...
Ni ove se godine jedna od najpoznatijih izreka iz pučke meteorologije neće ostvariti na sam dan, ali se vjerojatnost za mjestimice malo snijega povećava potkraj studenoga i početkom prosinca.

No, do vikenda će se nastaviti stabilno vrijeme - na moru i u gorju pretežno sunčano i razmjerno toplo, a po nizinama česta, ponegdje i dugotrajna magla i niski oblaci, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će stoga biti i razmjerno hladno, gdjegod uz mogućnost izmaglice i rosulje. Valja spomenuti da će već u četvrtak, te osobito u petak i subotu magle i oblaka biti i gdjegod na Jadranu, posebice sjevernom. Pritom se u subotu povećava vjerojatnost za jugo i mjestimičnu kišu, a od nedjelje za buru, ponegdje ponovno jaku...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A nekima može biti zanimljiva i neuobičajena prognoza/najava pripremljena za emisiju "Nagrade hrvatskog glumišta", koja se može vidjeti na HTV2 od 20,05 sati, a i kasnije na HRTi platformi.

U srijedu stabilno, uz slabiju buru, ali posvuda ne i sunčano

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno i maglovito. Sunčana su razdoblja moguća poslijepodne, ali samo u višim predjelima. Temperatura zraka bit će između -2 i 4 °C.

Izraženog dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj zbog magle i niskih oblaka koji se mogu zadržati i veći dio dana. U gorju je ipak velika vjerojatnost za sunčana razdoblja i temperaturu višu nego u nizinama.

Na sjevernom Jadranu sunčano, u noći i ujutro još uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru koja će oslabjeti. Po kotlinama Gorskog kotara i Like nakon jutarnje magle, danju će prevladavati sunčano, osobito u višem gorju. Jutro će u gorju biti hladno uz mraz, ali će danju uz obilje sunca temperatura porasti na 9 ili 10 °C, na Jadranu na 13 ili 14 °C.

Vedro će biti i u Dalmaciji, ali ujutro u unutrašnjosti mjestimice može biti magle i slabog mraza. Uz obalu će puhati umjerena bura koja će poslijepodne oslabjeti, a more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura od 13 u Zagori do 17 °C na otocima.

Još toplije bit će na jugu Hrvatske, uz temperaturu zraka između 15 i 18 °C. Prevladavat će sunčano uz umjerenu buru koja će prema kraju dana slabjeti."

Do vikenda još stabilno...

"U većini nizina unutrašnjosti u sljedeća tri dana stabilno, što u ovoj situaciji znači maglu i niske oblake, gotovo cjelodnevne, iz kojih može biti slabe rosulje. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 4 °C. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije će nakon jutarnje magle prevladavati sunčano i danju toplije nego u nizinama. U subotu postoji mogućnost slabih oborina.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, ali se povećava vjerojatnost za maglu i niske oblake, osobito na sjevernom dijelu. U subotu oblačnije, uz mogućnost za mjestimičnu kišu i umjereno jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!