20:48 / 02.12.2020.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Na dan svete Barbare vrijeme kao kakav kabaret

-

-

Foto: - / -

Nakon snijega, kiše, u Splitu čak za prosinac i rekordne, te bure i juga - na vremenskoj pozornici Hrvatske i okolice šarolik će se "program" nastaviti i tijekom većinom toplijeg petka, a i kasnije...
Nakon snijega i kiše, u Splitu čak za prosinac i rekordne, te bure i juga - na vremenskoj pozornici Hrvatske i okolice šarolik će se "program" nastaviti i tijekom većinom toplijeg petka. Stoga vremenska prognoza nudi bogat "repertoar" meteoroloških događanja - od nastavka kiše, ponegdje na jugu Hrvatske i obilnije, praćene jakim i olujnim jugom, do suhog i djelomice sunčanog vremena u sjevernijim krajevima, gdje će ponovno biti i magle...

I tijekom još toplijeg vikenda i početkom uglavnom malo manje toplog sljedećeg tjedna bit će raznoliko - u većini središnje i istočne Hrvatske do nedjelje poslijepodne suho i djelomice sunčano, ujutro ponegdje i maglovito, zatim povremena mjestimična kiša, koje će i za vikend biti u južnijim krajevima. Štoviše, od nedjelje će ponovno biti često obilnih pljuskova, a na Jadranu i ponovno prilično vjetrovito, uz često jako jugo, ponegdje i olujno, na sjevernom dijelu mjestimice i bura.

Rekordna kiša u Splitu!

A osim prognoze, nekima može biti zanimljiva i analiza - barem djelomična. Motritelj DHMZ-a na meteorološkoj postaji Split Marjan u četvrtak oko 13 sati izmjerio je čak 118,8 litara kiše po četvornome metru. Ta je količina pala između 7 i 13 sati, ali je usporediva s do sada najvećim dnevnim količinama na toj postaji. Stoga se već sada može reći kako će se u petak ujutro izmjeriti nova rekordna dnevna količina oborine za prosinac! I pritom barem 3. u nizu najvećih uopće u godini. Veće 24-satne količine na toj su postaji izmjerene još samo 25. kolovoza 1975. godine - 131,6 litara te 6. rujna 1948. godine - 228,5 litara.

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Petak: smirivanje i djelomično razvedravanje, ali još ponegdje kiša, jugo...

dr. sc. Tanja Renko: "U petak na istoku unutrašnjosti
umjereno do pretežno oblačno, još ponegdje moguće uz malo kiše, uglavnom ujutro, kada će mjestimice biti i magle. Vjetar slab, u Podunavlju i umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od -1 do 4 °C, a najviša dnevna od 5 °C u oblačnijim područjima do 9 °C na krajnjem istoku, gdje su najvjerojatnija sunčana razdoblja.

U središnjoj Hrvatskoj veći dio dana dosta oblaka, a djelomično razvedravanje najvjerojatnije je u najzapadnijim predjelima, većinom uz granicu sa Slovenijom. Zbog hladnog jutra, mjestimične magle te mokrih kolnika potreban je oprez zbog poledice. Temperatura bez izraženijeg dnevnog hoda.

U gorju umjereno i pretežno oblačno, ujutro i maglovito te uz mjestimičnu oborinu, većinom kišu. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a nakon uglavnom slabog vjetra u noći i ujutro danju će postupno jačati jugo te će potkraj dana biti i umjereno jako, na otvorenom i jako. Danju u većini krajeva barem malo toplije nego u četvrtak.

U Dalmaciji i dalje promjenjivo, pri čemu će većinom oblačno uz češću, ujutro i izraženiju kišu biti ponajprije južnije od Splita. Ujutro će mjestimice uz obalu puhati bura, no tijekom dana će okrenuti na jugo koje će prema večeri jačati pa će i more u večernjim satima biti umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske ujutro vrlo vjetrovito, uz jako i vrlo jako jugo, te mjestimične izraženije pljuskove pa i grmljavinu. Poslijepodne će kiša postupno prestajati i prema večeri će se ponegdje i dijelom razvedriti."

Sljedećih dana toplije, ali promjenjivo, na Jadranu i vjetrovito

"Vrlo promjenljivo vrijeme nastavlja se na Jadranu i za vikend te početkom idućega tjedna. Bit će vjetrovito i uz povremeno obilniju kišu, posebice u nedjelju. Uz izraženu južinu za vikend će temperatura porasti.

I u unutrašnjosti će biti toplije, u subotu uz ipak dosta mjesta bez oborina. Malo kiše past će mjestimice u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, a uz porast temperature snježni pokrivač će se brzo topiti. Nedjelja i ponedjeljak promjenljiviji, uz češću kišu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!