18:40 / 29.10.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

"Meteostabilno" razdoblje - bez kišobrana na groblje

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana biti razmjerno stabilno vrijeme, ali to u ovo doba godine ne znači posvuda i sunčano. Dapače...
Za razliku od kojekakve svakodnevice - s prilično stabilnim vremenom sljedećih dana vjerojatno će mnogi biti zadovoljni. Gotovo će svakodnevno biti barem malo sunčanih sati - u većini Hrvatske vjerojatno ponajviše u subotu, pri čemu će temperatura zraka većinom biti barem oko prosječne za doba godine. No, valja računati i na čestu maglu i niske oblake - svakodnevno u kopnenom području pa i na dijelu sjevernog Jadrana, a u ponedjeljak i južnije...

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Subota: barem djelomice sunčano i razmjerno toplo, na kopnu ujutro magla

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno. Ujutro mjestimice magla, a uz više oblaka na krajnjem istoku može pasti i malo kiše. Uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar najviša dnevna temperatura bit će između 14 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju toplije, uz temperaturu većinom od 16 do 19 °C, te uz barem djelomice sunčano vrijeme. No, ujutro i dio prijepodneva valja računati na mjestimičnu maglu i niske oblake.

Magle će biti i u gorskim krajevima te u unutrašnjosti Istre, a nije isključena i zapadno od Istre, uglavnom prema otvorenom moru. Nakon magle prevladavat će sunčano i razmjerno toplo uz slab vjetar. Jutarnja temperatura u gorju od 4 do 7 °C, na sjevernom Jadranu između 11 i 14 °C, a najviša dnevna u gorju oko 17 °C, na moru od 18 do 20 °C.

Pretežno sunčano bit će i u Dalmaciji, a u unutrašnjosti ujutro može biti magle uz najnižu temperaturu zraka od 7 do 9 °C. Uz obalu će ujutro puhati slaba bura, prema otvorenom moru slab do umjeren sjeverozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura između 20 i 22 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčanog vremena. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju umjeren sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more, čija je temperatura i dalje 20, 21 °C."

I dalje stabilno, ali...

"U nedjelju te početkom sljedećeg tjedna u unutrašnjosti djelomice sunčano. Ujutro magla koja se mjestimice može i dulje zadržati, a manje česta vjerojatno će biti u utorak. I dalje će biti toplije od uobičajenog za doba godine, i ujutro i danju.

I na Jadranu će mjestimice biti magle, češće na sjevernom dijelu, osobito početkom sljedećeg tjedna, kada se može i dulje zadržati. Danju će prevladavati sunčano, uz više oblaka u utorak. Uz uglavnom slab vjetar bit će i dalje razmjerno toplo."

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!