Malo niže vrijednosti, a za vikend toplinski val u unutrašnjosti će završiti

29.06.2022.

20:20

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT

Vremenska prognoza, 30.6.2022.

Vremenska prognoza, 30.6.2022.

Foto: HTV / HRT

Iza nas je još jedan većinom sunčan i vruć dan. Neki možda već osjećaju i umor s obzirom na to da se osvježenje u mnogim mjestima ne osjeti ni noću.

Galerija
Vremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRT
Vremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 30.6.2022., Foto: HTV/HRT

Tako se u većini krajeva duž obale temperatura noćas nije spuštala ispod 25 stupnjeva, a u unutrašnjosti ispod 20.

U četvrtak će najniže vrijednosti ipak gdjegod biti malo niže. Dotok vrućeg zraka nad Hrvatsku nastavlja se uz blago jačanje utjecaja anticiklone, no prizemno će razlika u tlaku biti mala, pa neće biti izraženog strujanja.

U takvim će okolnostima jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano. Zatim dnevni razvoj oblaka, a u drugom dijelu dana, osobito navečer lokalni su pljuskovi najvjerojatniji u najistočnijim predjelima. Vjetar uglavnom slab pa neće ublažavati poslijepodnevnu vrućinu uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva.

U središnjim krajevima će najviše vrijednosti biti malo niže. Prevladavat će sunčano vrijeme, ali popodne povremeno umjerena naoblaka, osobito uz granicu sa Slovenijom gdje lokalno može biti i pokojeg pljuska. Vjetar većinom slab. Kao i u gorju, dok će duž obale sjevernoga Jadrana popodne zapuhati umjeren maestral.

Ni na zapadu zemlje neće nedostajati sunčana vremena, no gdjegod u Istri i Gorskom kotaru sredinom dana može prolazno biti više oblaka, lokalno i pljuska. Najniža temperatura od 15 u unutrašnjosti do 25 na otocima. Danju vruće s najvišim vrijednostima oko 32.

U Dalmaciji će vrućina biti izraženija, osobito u unutrašnjosti, gdje, unatoč većinom sunčanom vremenu, sredinom dana tek rijetko mogućnost jačeg dnevnog razvoja oblaka i pokojeg pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Jug Dalmacije obilovat će suncem, a samo će ujutro, pokoji oblak, kvariti nebesko plavetnilo. Slabo i umjereno jugo popodne u okretanju na jugozapadnjak te u slabljenju, pa će more većinom biti malo valovito.

Potkraj radnog tjedna u unutrašnjosti će temperatura zraka još malo porasti, no za vikend osvježenje i završetak toplinskog vala. Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Na moru se uz obilje sunčana vremena nastavlja razdoblje vrućine. U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak.

Iako je temperatura mora već prilično visoka, između 24 i 28 stupnjeva, vjerujem da će idućih dana mnogi, baš u njemu potražiti osvježenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!