23:06 / 11.12.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

"Lucijino" razvedravanje, ali i bure jačanje

-

-

Foto: - / -

U prvom dijelu nedjelje još povremene mjestimične oborine pa u većini Hrvatske razvedravanje, ali na Jadranu uz umjerenu i jaku buru, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima...
Kao i kod Pariškog klimatskog sporazuma, kojem je ove subote već 5. godišnjica i kojeg se svi još uvijek sasvim ne pridržavaju, i svojevrsni sporazum ciklona i anticiklone nad našim dijelom Europe sljedećih se dana neće "provoditi" kako bi to mnogi željeli. U nedjelju i ponedjeljak još i hoće, pa će se u većini Hrvatske ostvariti od starina poznato "zazivanje" sv. Lucije da donese sunce, ali naravno, nakon još povremenih mjestimičnih oborina u noći i tijekom nedjeljnog prijepodneva, uglavnom u malim količinama. Na Jadranu će zapuhati većinom umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, koji će u ponedjeljak i utorak ujutro još biti mogući na jugu Jadrana.

Početkom novoga tjedna daljnji porast tlaka i u odnosu na ovaj tjedan - stabilizacija atmosfere, ali od utorka i povremeni dotok malo vlažnijeg zraka. Stoga će u većini Hrvatske, čak i po nizinama, vjerojatno najviše suha i sunčana vremena biti u u ponedjeljak, kada na kopnu valja upozoriti na česte jutarnje temperaturne "minuse" i poledicu, koje će ponegdje biti i u nastavku tjedna.

No, već od utorka opet u mnogim krajevima oblačnije, po nizinama i maglovitije, uz mogućnost mjestimične rosulje i slabe kiše, ali znatno rjeđe i u manjim količinama nego u ovome tjednu. Štoviše, unatoč povremenim oblacima, na Jadranu i u gorju, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije veći dio tjedna prevladavat će sunčano i iznadprosječno toplo. Ni po sjevernijim nizinama neće biti hladnije nego što je uobičajeno za sredinu prosinca, iako će sunčanog vremena biti malo, većinom čak vjerojatno i nimalo...

I ove godine "božićna" ciklona?!

Sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama za sljedeće tjedne - velike hladnoće neće biti ni u nastavku godine, a ni početkom sljedeće, pri čemu je veća vjerojatnost za ponovno više oborina u "božićnom" tjednu, što znači da ni ove godine neće "razočarati" "božićna" ciklona.

"Prognoza" za 2021. godinu

A hoće li razočarati ovogodišnja "Lucijina brojanica" možete pozorno pratiti i zapisivati sljedećih 12 dana - te provjeravati u sljedećim mjesecima...


U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i priča o skorom odlasku u mirovinu Jurice Miljka, dipl. ing. - jedne od legendi hrvatske pomorske meteorologije.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, jednu od posljednjih koju za "Plodove zemlje" priprema Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nedjelju u početku još oborine pa razvedravanje, uz ponegdje jaku buru...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske i dalje većinom tmurno i oblačno, ponegdje uz slabu kišu ili rosulju. Prema večeri u zapadnim krajevima moguće je djelomično razvedravanje. Vjetar mjestimice umjeren sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom između 2 i 6 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u početku biti tmurno i oblačno, a zatim od sredine dana sa sjeverozapada djelomično razvedravanje. Vjetar većinom slab.

U gorskim krajevima oblačno i maglovito, ponegdje uz mogućnost slabe kiše ili rosulje. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, ujutro mjestimice s umjerenom i povećanom naoblakom. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, uz obalu između 5 i 8 °C. Najviša dnevna od 2 do 5 °C, na moru između 10 i 13 °C.

Na srednjem Jadranu u noći i ujutro ponegdje kiša, zatim veći dio dana djelomice sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 14 °C.

Oko prosječne temperature zraka za ovaj dio prosinca bit će i na jugu Hrvatske. U početku mjestimice kiša, osobito prema otvorenome moru, a zatim razvedravanje pa će biti djelomice sunčano. Puhat će umjerena, prema večeri i jaka bura."

Početkom novoga tjedna stabilno, ali...

"Do sredine idućeg tjedna u unutrašnjosti stabilno - što znači da će biti niskih oblaka i magle, ali i sunčanih razdoblja, osobito u višem gorju. Vjetar uglavnom slab. Jutra će biti hladna, mjestimice sa slabim mrazom, a dnevna temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano i uglavnom suho. U ponedjeljak bura u slabljenju, ali još u početku na južnom će dijelu biti jakih i olujnih udara. U utorak i srijedu vjetar uglavnom slab zapadni i sjeverozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!