21:17 / 11.10.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kratkotrajno smirivanje, pa novo "uznemiravanje"

-

-

Foto: - / -

Nastavlja se promjenjivo i razmjerno svježe vrijeme, na Jadranu i vjetrovito...
Ovogodišnji listopad nastavlja sa "zanimljivom" pa i "izazovnim" vremenom. Nakon neuobičajene topline početkom mjeseca, čak i poneke rekordno visoke temperature, ovih dana je u dijelu Hrvatske poslijepodne hladno kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. I snijeg je već zabijelio naše najviše predjele, mjestimice već i drugi put ove jeseni. Pritom je ponegdje u manje od 12 dana već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli mjesec. Štoviše, u Krku je ovaj listopad već rekordno kišovit! Do ponedjeljka ujutro palo je 343 litre po četvornome metru, a dosadašnji je rekord bio 335 litara iz listopada 1998. godine, pri čemu podaci postoje od 1981. Sljedeći će dani taj rekord dodatno povećati, a možda se pojavi i neki novi. Promjenjivo i razmjerno svježe vrijeme potrajat će do vikenda, uz povremenu kišu, u višem gorju i snijeg. U većini Hrvatske oborine će biti rjeđe u drugom dijelu utorka i početkom srijede, a ponovno obilniji pljuskovi gotovo su sigurni tijekom četvrtka, najprije na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima, najkasnije u Podunavlju. Pritom će do srijede poslijepodnevna temperatura zraka uglavnom rasti, ali će jutra biti hladnija, ponegdje i uz slab mraz pri tlu, ne samo u gorju. Na Jadranu će do četvrtka svakodnevnih upozorenja biti zbog vjetra, najprije bure i tramontane, od srijede većinom zbog juga....

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Utorak: razmjerno svježe, ponegdje kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu
pretežno oblačno, povremeno s kišom, većinom u noći i prijepodne, a prema kraju dana djelomično razvedravanje. Bit će vjetrovito te svježe s temperaturom od 6 °C ujutro do 11 °C poslijepodne.

U središnjoj Hrvatskoj ponegdje viša poslijepodnevna temperatura jer će biti i sunčanog vremena. No, osobito će u prvom dijelu dana prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura oko 6 °C.

Još hladnije, između 1 i 3 °C, u noći i ujutro bit će u gorskim predjelima, mjestimice s kišom, a u višim predjelima i susnježicom i slabim snijegom. Tijekom dana će se djelomice razvedriti. Na sjevernom Jadranu većinom suho i sunčanije. Umjerena i jaka bura će oslabjeti.

U Dalmaciji u noći i ujutro još mjestimice kiša, a zatim postupno razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, a poslijepodne sjeverozapadnjak, koji će postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura od 13 do 18 °C.

Na jugu Hrvatske mjestimične kiše, uglavnom u obliku pljuskova može biti i tijekom prijepodneva. Slijedi razvedravanje, uz najvišu temperaturu oko 18 °C. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, u početku bura."

U srijedu većinom suho pa nove oborine...

"U srijedu u unutrašnjosti uglavnom suho i barem djelomice sunčano, a ujutro bi moglo biti slabog mraza pri tlu. U četvrtak novo jače naoblačenje s kišom, osobito u drugom dijelu dana, a u petak smirivanje vremena. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i u četvrtak okrenuti na sjeveroistočnjak i jugoistočnjak. Danju toplije, osobito na istoku.

Na Jadranu u srijedu djelomice sunčano, ali ponegdje i malo slabe kiše ili poneki pljusak. U četvrtak nova jača promjena s kišom i grmljavinom, te mjestimice obilnom oborinom. U petak smirivanje, ali ostaje promjenljivo. Zapuhat će umjereno i jako jugo, u četvrtak će okrenuti na južni vjetar, na sjeveru buru, koja će u petak oslabjeti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!