22:54 / 25.10.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kratka je bila suha "siesta" - kiša u utorak opet česta

-

-

Foto: - / -

U utorak u većini Hrvatske opet kiša, ponegdje i obilnija. Od srijede stabilnije, ali posvuda vjerojatno ne i suho...
Jačanje južine tijekom ponedjeljka, ponegdje već i gomilanje oblaka, pa i malo kiše, najava su nove promjene vremena u većini Hrvatske. Stoga će u utorak biti oblačnije, u zapadnim krajevima i svježije, uz kišu najčešću na sjevernom dijelu Jadrana i područjima uz njega, gdje će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Istodobno će se na istoku Hrvatske zadržati pretežno suho, pa i barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro gdjegod i maglovito. I dok će vjetar u većini unutrašnjosti oslabjeti, na Jadranu će još biti prilično vjetrovito, najprije zbog uglavnom umjerenog i jakog juga, zatim jugozapadnjaka, kasnije mjestimice i sjeverozapadnjaka, uz obalu vjerojatno i bure. Stoga će more biti valovito, ponegdje i jače valovito.

U nastavku tjedna na Jadranu stabilnije - uglavnom suho i sunčano, uz gdjekad umjerenu, samo rijetko i jaku buru i tramontanu, a u kopnenom području oblačnije, uz mogućnost mjestimične kiše u drugom dijelu četvrtka i u petak prijepodne.

Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati pa će i dalje biti oko prosječne za ovo doba godine, većinom i malo viša, pa će vrlo mala vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu postojati uglavnom u gorju. No, valja upozoriti na često maglovita jutra po nizinama unutrašnjosti.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

Ovih je dana možda korisno podsjetiti i na tekst o pomicanju sata, koji je prije 2 godine napisao Jurica Miljak, dipl. ing., meteorolog PMC-a DHMZ-a, kao i na tekst istog autora iz 2016. godine, o zabludi o "zimskom" računanju vremena.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Utorak: oblačnije, kiša česta, ponegdje i obilna, većinom jugo

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i razmjerno toplo. Ujutro mjestimice magla, a tek prema kraju dana u zapadnoj Slavoniji oblačnije uz mogućnost za malo kiše. Najviša temperatura oko 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će većinom niža od 20 °C jer će se sa zapada postupno jače naoblačiti. Pritom će biti kiše, osobito poslijepodne. Najniža jutarnja temperatura između 8 i 10 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, mjestimice i obilnijom oborinom. Glavnina kiše vjerojatno će biti u prvom dijelu utorka, a poslijepodne sa zapada smanjenje naoblake. Jako jugo će već ujutro okrenuti na umjeren jugozapadnjak, a prema kraju dana bura.

I u Dalmaciji sa zapada jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, koji će ponegdje biti i obilniji. Jako jugo u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak zatim buru. Temperatura uglavnom između 16 i 21 °C, u Zagori ujutro niža.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom praćenim grmljavinom, osobito na otocima. Puhat će umjereno i jako jugo koje će krajem dana slabjeti. Temperatura uglavnom između 16 i 21 °C."

U nastavku tjedna stabilnije, ali...

"U danima koji slijede u unutrašnjosti umjereno do znatno oblačno, pogotovo ujutro i maglovito. Najveća vjerojatnost mjestimične rosulje ili kiše je u drugom dijelu četvrtka. Vjetar većinom slab, te posvuda malo svježije.

Na Jadranu u nastavku posljednjeg listopadskog tjedna pretežno sunčano, od četvrtka povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat slab i umjeren sjeverozapadnjak, a noću i ujutro i bura. Temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!