Kiša i snijeg će padati, mnogima život otežati

07.01.2021.

17:50

Autor: Zoran Vakula

-

-

Foto: - / -

U ovome tjednu gotovo pa nema čega nema - od razmjerno "mirnog" i iznadprosječno toplog dana, mjestimice "čak" i suhog - do razmjerno vjetrovitog i kišovitog, ponegdje i snjegovitog. Naravno, i za siječanj ništa neobično - "hladnog"...
Prognoze su i dalje postojane, barem za novo kišovito razdoblje na većem dijelu Jadrana, koje će trajati barem do početka novoga tjedna, a i za ponovno čestu buru, gdjegod i jaku, s olujnim udarima osobito na sjevernom Jadranu, gdje upozorenja u nedjelju i ponedjeljak možda postanu i narančasta - drugog od 3 moguća stupnja, a ponegdje može biti i pahulja.

Pad temperature je siguran, ali na Jadranu uglavnom neznatan. Zamjetniji na kopnu, gdje ćemo nakon tjedna iznadprosječne topline imati za siječanj primjereniju temperaturu, pa čak i nižu - ostvari li se prognoza vedrijih noći početkom tjedna. No, one nisu sigurne, kao ni koliko će gdje pasti snijega po nizinama sjeverne Hrvatske. Moguć je posvuda, pa i uz stvaranje snježnog pokrivača, koji će u gorju biti i podeblji. Mjestimice već u petak.

Kako god - s više ili manje snijega, te veći ili manji pad temperature, jaču ili slabiju buru - sljedećih nam se dana valja prilagoditi još jednoj u nizu novih okolnosti. Za siječanj "normalniju". Barem to kad već nije mnogo toga drugog. Iako mnogima, posebice na Banovini, zahladnjenje baš sada ne odgovara, kao ni snijeg i snježni pokrivač...

U nastavku slijedi u četvrtak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

U petak većinom hladnije, uz oborine, ponegdje i jaku buru

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, uz povremenu susnježicu, u gorju i snijeg. Uz oblačno vrijeme i uglavnom slab sjeveroistočnjak temperatura će biti od -2 do 3 °C.

Podjednako mnogima hladno i u središnjoj Hrvatskoj, uz dodatni osjećaj hladnoće zbog vjetra. I pritom također povremena mjestimična kiša, osobito poslijepodne i snijeg, uz novi pokrivač u gorju, a vjerojatno i ponegdje niže, pa i na Banovini, gdje će se uvjeti dodatno pogoršati.

Otežano će se zbog snijega prometovati i kroz gorje, a mjestimice i na sjevernom Jadranu zbog jake bure s olujnim udarima, uglavnom podno Velebita. Ponegdje će biti i sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Temperatura u gorju od -2 do 1 °C, a jutarnjih će "minusa" biti i u danju toplijoj unutrašnjosti Istre. Uz more od 3 do 9 °C.

U Dalmaciji ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti oko -1 °C, a danju od 6 do 11 °C - uz promjenjivo vrijeme, ponegdje i malo kiše, u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u višim dijelovima. Uz prevladavajuću slabu i umjerenu buru i sjeverni vjetar more će biti malo do umjereno valovito.

Samo malo valovitije na jugu Hrvatske, uz pretežno oblačno vrijeme i povremeno malo kiše češće u noći i prijepodne. Temperatura ujutro 5 do 8 °C, poslijepodne 9 do 12 °C.

I dalje promjenjivo, uz povremene oborine i buru, te većinom još hladnije

Sljedećih dana većinom još hladnije, osobito u gorju i uz cjelodnevne "minuse". Pritom će u djelomice sunčanu i ujutro ponegdje maglovitu subotu oborine uglavnom izostati, a snijega će, većinom i novog snježnog pokrivača, u većini kopnenih krajeva biti u najoblačniju nedjelju i gdjegod sunčaniji ponedjeljak. Valja naglasiti da će zimski uvjeti biti i na Banovini, što će dodatno otežati ionako teško stanje.

Na Jadranu također uglavnom hladnije, uz kišu češću u većinom oblačniju nedjelju i ponedjeljak. Prevladavat će bura, često umjerena, osobito na sjevernom dijelu i jaka, s olujnim udarima, koji pahulje mogu donositi i do mora, pa i nekih otoka.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!